Wat is OTT?

Over the top content (afgekort OTT) verwijst naar audio- en video-inhoud die via het internet wordt verspreid zonder dat een aanbieder verantwoordelijk is voor het type, voor de auteursrechten en gebruiksrechten of voor de doorgifte.

In het OTT-concept wordt een audio- of videostream door een derde partij doorgegeven, terwijl de aanbieder er alleen voor zorgt dat de datapakketjes het IP-adres van de desbetreffende gebruiker bereiken en door hem kunnen worden gebruikt. De aanbieder is dus niet betrokken bij de aanbiedingen en de inhoud, maar treedt uitsluitend op als leverancier van gegevens. Dit onderscheidt OTT aanzienlijk van andere vormen en soorten gebruik zoals betaaltelevisie, internettelevisie (IPTV) of video on demand (VoD).

IPTV wordt in Duitsland bijvoorbeeld aangeboden door Telekom, Vodafone en 1&1. Het kan niet worden gebruikt door andere aanbieders en door de gebruiker zonder contract. OTT-inhoud daarentegen kan op elk eindapparaat worden ontvangen, ongeacht de respectieve internetprovider. Vandaar de naam, wat “over de top” betekent in het Duits. Het enige wat nodig is, is internettoegang, die afkomstig kan zijn van een DSL-, VDSL-, LTE- of kabelprovider. Extra ontvangstapparatuur zoals een set top box voor internettelevisie is dus niet nodig.

Voorwaarden voor OTT

Twee voorwaarden zijn van cruciaal belang om over the top-content probleemloos te kunnen ontvangen. Ten eerste moet de internetverbinding van de gebruiker een voldoende hoge datasnelheid mogelijk maken. Zonder breedbandverbinding werkt het concept niet. Anderzijds moet de aanbieder de inhoud aanpassen zodat deze op alle platforms correct wordt weergegeven. Met platforms worden hier de verschillende eindapparaten (smartphone, tablet, notebook, tv) , besturingssystemen en beeldschermresoluties bedoeld.

OTT in Duitsland

In Duitsland was de lancering van OTT aanvankelijk aarzelend vanwege licentie- en auteursrechtkwesties. Mediatheken zoals die van de ARD en de ZDF, die uit algemene bijdragen worden gefinancierd, boden en bieden nog steeds toegang, maar niet wereldwijd, maar meestal alleen voor afzonderlijke landen en alleen voor hun eigen producties. Zo kan bijvoorbeeld een “Tatort” uit München uit de ARD-mediatheek in het buitenland worden bekeken, maar een Oostenrijkse of Zwitserse misdaadthriller uit de serie niet. Intussen zijn er echter met Netflix en Amazon Prime twee wereldwijd actieve aanbieders waarlangs OTT-inhoud kan worden verkregen. Er zijn ook enkele kleinere aanbieders.