Griezelige video’s op YouTube, hoe kinderen te beschermen

Ontdekte video’s voor volwassenen die enkele van de bij kinderen populairste tekenfilms nabootsen en helaas ook door peuters bekeken worden

Kinderen zijn, zoals we weten, snel onder de indruk. Een bijzonder bloederig beeld op televisie kan aanleiding geven tot psychologische problemen. En met het wijdverbreide gebruik van tablets en smartphones lopen jonge kinderen het risico met nog gevaarlijker inhoud in aanraking te komen. Zoals blijkt uit het laatste geval waarbij YouTube betrokken is.

Er zijn verontrustende video’s ontdekt op het streamingplatform van Google. Dit is niets nieuws, behalve dan dat deze inhoud betrekking heeft op enkele van de populairste en meest geliefde tekenfilms onder jonge kinderen. Peppa Pig, bijvoorbeeld. Kinderen, die ervan overtuigd zijn dat zij naar een aflevering van het grappige varkentje kijken, zien in plaats daarvan video’s waarin de tekenfilmfiguren in een gewelddadige en gruwelijke context worden geplaatst. Beelden die daarom niet geschikt zijn voor een kind om naar te kijken. Helaas is het verschijnsel niet beperkt tot Peppa Pig alleen. Voor zover wij weten zijn nog veel meer tekenfilms het doelwit geweest, waaronder Frozen en Thomas the Tank Engine.

Volwassen en obscene inhoud

De situatie is bijzonder ernstig omdat kinderen, zelfs heel jonge, vaak de smartphones en tablets van hun ouders mogen gebruiken. Kinderen een toestel toevertrouwen zonder hen te controleren is niet alleen verkeerd, maar ook potentieel gevaarlijk. Zoals we hebben gezien, kunnen deze schijnbaar onschuldige video’s obscene inhoud bevatten. Een van de populairste YouTube-kanalen voor kinderen bevat bijvoorbeeld tekenfilms die alleen geschikt zijn voor volwassenen.

Hoe bescherm je kinderen op YouTube

Naast het feit dat kinderen nooit alleen gelaten mogen worden als ze op het net surfen, is een manier om te voorkomen dat kinderen toegang krijgen tot leeftijdsongeschikte video’s op YouTube het activeren van de ‘beperkte modus’ onder aan de pagina. Het filter voorkomt dat video’s worden bekeken die door gebruikers als ongeschikt zijn gemarkeerd.