Wat betekent iDTV en welke tv-toestellen zijn gecertificeerd

Om zonder problemen naar Tivùsat te kijken is er een trucje: Kies een gecertificeerde iDTV met het “lativù”-zegel om zonder decoder naar kanalen te kijken

Wie een nieuw tv-toestel zoekt om te profiteren van de tv-bonus die de regering heeft uitgetrokken om de omschakeling naar digitale terrestrische tv van de tweede generatie, de DVB-T2-norm, aan te moedigen, is vast en zeker al eens het acroniem “iDTV” tegengekomen. iDTV staat voor Integrated Digital TeleVision, hetgeen betekent dat het TV-toestel dat deze merknaam draagt, een geïntegreerde digitale terrestrische tuner in zich heeft. Dit betekent dat iDTV’s ook digitale aardse kanalen kunnen weergeven zonder dat zij op een externe decoder moeten worden aangesloten, omdat de decoder reeds is ingebouwd. Wie echter ook naar het satellietplatform tivùsat wil kijken, moet bijzonder goed opletten: niet alle iDTV’s zijn compatibel met tivùsat, ook al hebben zij binnenin een CAM-module om een kaart in te steken. Alleen gecertificeerde iDTV’s kunnen Tivùsat-kanalen weergeven. Maar welke zijn dat?

iDTV en tivùsat: let op het stempel

Het tivùsat-platform werkt via de satelliet, dus we hebben een schotel en een decoder nodig om het te bekijken. Er zijn iDTV’s waarin niet alleen de decoder voor digitale terrestrische televisie is geïntegreerd, maar ook de specifieke decoder voor Tivùsat. U herkent ze aan de “lativù4K” of “i” certificering en de “HD tivùsat”, “tivùon”, “lativù” en “lativù4K” labels.

Elk etiket heeft een andere betekenis: “HD tivùsat” duidt op tv’s met een decoder die compatibel is met HD-kanalen, “tivùon” een tv die compatibel is met inhoud op aanvraag (d.w.z. met een internetverbinding), “lativù” betekent dat de tv digitale terrestrische, digitale satelliet- en internetsignalen kan beheren en “lativù4K” die ook 4K-kanalen kan decoderen.

iDTV en tivùsat: let op de CAM

Alle televisies met een tivùsat-certificaat bevatten naast de decoder ook de CAM-module. Dat wil zeggen, de kaart waar de Tivùsat-kaart fysiek in wordt gestoken om de kanalen van het platform te kunnen bekijken. De aanwezigheid van een 4K ULTRA HD CAM-module in een tivùsat4K of lativù gecertificeerd TV-toestel, of 4K Ultra HD-compatibel, kan het in de toekomst onmogelijk maken om Ultra HD-inhoud te bekijken die beschermd is door de ECP-norm (Enhanced Copy Protection). Deze norm zal worden gebruikt om bepaalde inhoud te beschermen, met name films en tv-series, die in Ultra HD 4K-resolutie worden uitgezonden.