Hoofd : Bestandsextensies : .tex Het dossier

.tex Bestandsextensie

Bestandstype1 LaTeX Source Document

Ontwikkelaar Donald Knuth
Categorie Tekstbestanden
Formaat Text

Wat is TEX file?

Een TEX-bestand is een brondocument dat is opgesteld door LaTeX, een hoogwaardig zetwerksysteem. Het kan tekst, symbolen, wiskundige uitdrukkingen en afbeeldingen bevatten. TEX-bestanden worden vaak gebruikt in de informatica, elektrotechniek, statistiek, economie en natuurkunde voor zetwerk, boeken en andere publicaties.

Meer informatie

TEX-bestand geopend in TeXworks 0.6

TEX-bestanden bevatten platte tekst in tegenstelling tot de .DOCX en .ODT bestanden gemaakt door Microsoft Word en LibreOffice Writer WYSIWYG-programma's die geformatteerde tekst bevatten. Het TEX-bestand bevat meestal markup-conventies die de structuur van het document definiëren, zoals een letter, een boek of een artikel.

Omdat TEX-bestanden platte tekst bevatten, kunnen ze met elke teksteditor worden geopend. De bestanden worden echter het meest gebruikt door de programma's TeXworks, LaTeX Editor, LyXMac en Texmaker.

OPMERKING: TEX-bestanden kunnen met LaTeX-bestanden ook de .LTX -extensie gebruiken.

Programma's die TEX bestanden openen
Windows
gVim
TeXworks
BaKoMa TeX
TeXnicCenter
Texmaker
LaTeX Editor
proTeXt
MiKTeX
Linux
TeXworks
Texmaker
Vim
Macintosh
TeXworks
Texmaker
LyxMac
TeXShop
Skim

Bestandstype2 Texture File

Ontwikkelaar N/A
Categorie Rasterafbeeldingsbestanden
Formaat Binary

.TEX optienummer2

Bitmapafbeelding gebruikt voor het opslaan van texturen; kan het uiterlijk van verschillende oppervlakken creëren en kan worden toegepast op zowel 2D- als 3D-objecten; vaak gebruikt in videogames (zoals first person shooters) die 3D texture-mapping ondersteunen.

Meer informatie

Voorbeelden van videogames die TEX-bestanden gebruiken, zijn Avalon Heroes (die de .DDS -indeling voor de TEX-bestanden gebruikt), Serious Sam en Dead Rising 2. Om de TEX-bestanden te openen die worden gebruikt door Dead Rising 2, hernoem ze eerst om de ".big" extensie te hebben en open ze vervolgens met Gibbed's DeadRising2 Tools.

TEX-bestanden kunnen geopend worden door sommige programma's die op texturen verwijzen of texture-mapping gebruiken. Ze kunnen mogelijk worden geopend met een generieke afbeeldingseditor.

Programma's die TEX bestanden openen

Over TEX bestanden

Ons doel is om u te helpen begrijpen waar het bestand met de extensie * .tex verantwoordelijk voor is en hoe het te openen.

Het bestandstype Texture File beschrijvingen van programma's voor Mac, Windows, Linux, Android en iOS die op deze pagina worden vermeld, werden afzonderlijk onderzocht en geverifieerd met de opdracht BestandInfo. We streven naar 100% nauwkeurigheid en publiceren alleen informatie over de bestandsindelingen die we hebben getest en gecontroleerd.