Wat is een lambda?

Amazon's AWS Lambda is een gebeurtenisgestuurd computerplatform ontwikkeld door Amazon om automatisch code te activeren of uit te voeren wanneer een specifieke gebeurtenis plaatsvindt. Lambda voert code alleen uit wanneer dat nodig is en schaalt automatisch, wat potentiële kostenbesparingen en flexibiliteit biedt voor ondernemingen als het gaat om het afhandelen van sommige van hun dataprocessen en applicaties.

Amazon debuteerde AWS Lambda op de re: Invent-conferentie in 2014 als een "Serverloos" platform voor bedrijven om code in de cloud uit te voeren zonder dat er een fysieke server nodig is en zonder dat er servers aan de kant van de onderneming hoeven te worden ingericht of beheerd.

In termen van applicatiecode ondersteunt AWS Lambda Node.js, Java, C # en nu Python, dus zolang ontwikkelaars hun code in een van deze talen schrijven, kan de code binnen de Lambda-runtime-omgeving worden uitgevoerd en Lamda-bronnen gebruiken.

Sinds Lambda's debuut in 2014 hebben andere bedrijven hun eigen Lambda-achtige platforms geïntroduceerd, waaronder IBM met zijn open-source OpenWhisk, Microsoft met Azure Functions en Google s Functions.

Hoe Lambda momenteel wordt gebruikt door ondernemingen en door Amazon zelf

Bedrijven gebruiken AWS Lambda voor een breed scala aan functies. Netflix voert bijvoorbeeld AWS Lamba uit om het coderingsproces van mediabestanden te automatiseren en om het gebruik van AWS-bronnen door Netflix te monitoren. The Seattle Times gebruikt Lambda om automatisch het formaat van afbeeldingen aan te passen voor responsive webdesign wanneer de nieuwsinhoud van het bedrijf wordt bekeken op mobiele apparaten, tablets, laptops of desktops.

Lambda speelt ook intern een sleutelrol voor Amazon, aangezien het bedrijf Lambda gebruikt voor zijn Internet of Things (IoT) -cloud om de interoperabiliteit tussen verbonden apparaten die gegevens delen en samenwerken met andere IoT-apparaten mogelijk te maken. AWS Lambda dient bovendien als het rekenplatform voor de Amazon Echo- en Echo Dot-apparaten van het bedrijf.