Wat is het verschil tussen .BAT- en .EXE-bestanden?

BAT en EXE-bestanden kan hetzelfde op het oppervlak lijken. Zo worden beide bestanden worden vaak gevonden in de installatie root directory van een programma en beide programma's uitvoeren bij het openen. Vaak hebben ze zelfs dezelfde Windows -pictogram . Voor de gemiddelde gebruiker . BAT en . EXE- bestanden verschijnen bijna identiek. Echter, een kijkje op BAT en EXE-bestanden blijkt dat ze zijn eigenlijk heel verschillend, hoewel ze kunnen dienen vaak dezelfde eindgebruiker doel.

. BAT (afkorting voor "batch") bestand is een platte tekst bestand bevat een reeks Windows-opdrachten. An . EXE (afkorting voor "uitvoerbaar") bestand is een binair bestand dat veel complexer uitvoerbare binaire code bevat.

BAT-bestanden

BAT-bestanden zijn eenvoudige tekst scripts , en kan worden aangemaakt en gewijzigd in teksteditor programma's zoals Microsoft Kladblok of WordPad. De taal die gebruikt wordt door BAT-bestanden is niet al te moeilijk om te leren, vooral voor eenvoudige scripting doeleinden. Een gemakkelijke manier om een BAT-bestand te maken is om eerst het creëren van een .TXT -bestand, opslaan, en wijzig de uitbreiding ervan naar ".bat." U kunt de nieuwe BAT bestand rechtstreeks in teksteditor heropenen om de code te wijzigen.

Notitie: Wees voorzichtig niet te dubbelklikken op een dossier van BAT in de veronderstelling dat het zal openen in een tekstverwerker, omdat Windows de code in plaats daarvan mag uitvoeren.

Wanneer een BAT bestand wordt uitgevoerd, wordt de code uitgevoerd door een ingebouwde Windows-utility genaamd de Windows Command-Line Interpreter (CLI). Dit is een " schelp programma" die gebruikers in staat stelt om te typen en uitvoeren van DOS-achtige commando's. Wanneer de Windows CLI een BAT-bestand wordt uitgevoerd, wordt elke opdracht uitgevoerd in de volgorde totdat alle opdrachten zijn voltooid. Interessant is dat BAT bestanden eigenlijk gerund door een EXE-programma met de naam cmd.exe .

Hieronder is een screenshot van de cmd.exe programma:

De volgende code is van een eenvoudige batch bestand dat een tekstbestand met de string "FileInfo.com - De bestandsextensies Resource" creëert en opent vervolgens het bestand met Microsoft Notepad:

REM - example.bat
@ECHO off
ECHO FileInfo.com - De bestandsextensies Resource> output.txt
START NOTEPAD.EXE output.txt

EXE-bestanden

EXE-bestanden zijn verschillend van BAT-bestanden, omdat ze uitvoerbare bevatten binair gegevens in plaats van platte tekst commando's. Ze worden opgeslagen in de Portable Executable (PE) formaat, dat door Windows wordt gebruikt in zowel 32-bits en 64-bits besturingssystemen om uitvoerbare bestanden op te slaan. De EXE-bestandsformaat omvat verschillende headers en secties die Windows vertellen hoe je een programma uit te voeren. Sommige delen van een EXE-bestand kan programmacode bevatten, terwijl anderen resource data kan bevatten. Wanneer een EXE-bestand wordt geopend, Windows wordt het uitvoerbare code in Geheugen , dan loopt het programma.

In tegenstelling tot de BAT-bestanden, zijn EXE-bestanden zelden gebouwd handmatig vanwege hun complexiteit. Verschillende ontwikkelaar IDE , zoals Microsoft Visual Studio, kunnen ontwikkelaars om uitvoerbare bestanden te maken voor hun programma's. Deze ontwikkelingsprogramma's compileren programma code in een EXE-bestand en voeg de nodige bronbestanden met de applicatie. Andere programma's, zoals Corel WinZip, Microsoft IExpress en Flexera InstallShield kan worden gebruikt om automatisch uitgepakt maken archief of installatie uitvoerbare bestanden. Deze programma's begeleiden gebruikers door middel van een proces van het bundelen van bestanden en bronnen in een enkel EXE-bestand of een EXE-bestand met andere hulpmiddelen installatiebestand.

Conclusie

Terwijl EXE en BAT-bestanden een soortgelijk doel dienen vaak gebruiken ze totaal verschillende bestandsformaten. Beide typen bestand kan worden gebruikt voor het creëren van uitvoerbare inhoud in Windows, maar BAT-bestanden zijn beperkt in de commando's zij kunnen uitvoeren. Sinds BAT bestanden leesbare tekst bevatten, kunnen ze gemakkelijk worden bewerkt en daarom worden vaak gebruikt voor aangepaste scripttaken. EXE-bestanden, aan de andere kant, bevatten complexe binaire data die is gebouwd met behulp van een compiler. Sinds EXE-bestanden ondersteunen complexere opdrachten dan BAT-bestanden, de meeste Windows applications worden opgeslagen in het EXE-formaat.