Wat is responsive webdesign? |

Responsive webdesign is een benadering voor het bouwen van een website die rekening houdt met de verschillende soorten apparaten die een bezoeker kan gebruiken om toegang te krijgen tot de site. Responsive webdesign past aan hoe inhoud op een pagina wordt weergegeven op basis van de afmetingen van het scherm van het apparaat. Dit staat in schril contrast met niet-responsive webdesign, dat dezelfde eigenschappen behoudt, ongeacht het formaat van het scherm.

Een voorbeeld van een niet-responsieve webontwerppagina is een pagina die goed leest in desktopbrowsers, maar zeer kleine, onleesbare tekst op smartphones heeft, vaak omdat er te veel kolommen of afbeeldingen zijn die te groot zijn om binnen de beperkte weergavebreedte van een smartphone te passen. . Met responsive webdesign hoeven webontwikkelaars zich niet te concentreren op specifieke schermformaten; hun responsieve webcode is eerder ontworpen om zich automatisch aan te passen aan een reeks displayformaten.

Hoe een website responsive te maken

Responsive website-ontwerp bestaat uit de volgende drie hoofdcomponenten:

  • Flexibele lay-outs – Een flexibel raster gebruiken om de website-indeling te maken die dynamisch in elke breedte wordt aangepast.
  • Mediaquery’s – Een uitbreiding op mediatypen bij het targeten en opnemen van stijlen. Met mediaquery’s kunnen ontwerpers verschillende stijlen specificeren voor specifieke browser- en apparaatomstandigheden.
  • Flexibel medium – Maakt media (afbeeldingen, video en andere formaten) schaalbaar door de grootte van de media te wijzigen naarmate de grootte van de viewport verandert.

Er kan een verscheidenheid aan responsieve ontwerptechnieken worden gebruikt om responsieve websites te maken. Meestal zullen webontwikkelaars grote en kleine breekpunten voor de breedte instellen op basis van viewport-tags en CSS-mediaquery’s. Vervolgens wordt over de hele site code toegevoegd om een ​​geoptimaliseerde inhoudslay-out te creëren op basis van de weergavegroottes tussen de ingestelde onderbrekingspunten.

Een andere sleutel tot responsive webdesign is het zoveel mogelijk gebruiken van relatieve waarden in plaats van vaste attributen zoals breedte. Hierdoor kan inhoud in omvang worden geschaald op basis van het apparaat en platform dat de lezer op dat moment gebruikt. Beide tactieken kunnen ook worden bereikt door een basissjabloon of -thema te gebruiken dat responsief ontwerp ondersteunt.

Waarom is responsive webdesign belangrijk?

Responsief webontwerp is belangrijk om een ​​aantal redenen die voornamelijk zijn gecentreerd rond gebruikerservaring en siteprestaties. Ten eerste maakt het tekst en afbeeldingen gemakkelijker te lezen / bekijken voor iemand die een mobiele telefoon of tablet gebruikt, aangezien het scherm kleiner is dan een standaard desktopcomputer. Dit is vooral belangrijk omdat mobiel browsen een stijgende trend blijft en een aanzienlijk deel van het meeste websiteverkeer wordt aangedreven door links naar sociale media. Responsief ontwerp is ook handig voor gebruikers die mogelijk een verkort desktop browservenster of een gesplitst scherm bekijken.

Het geeft ook aan zoekmachines aan dat de pagina is geoptimaliseerd voor elke kijkervaring, wat de SEO-prestaties verbetert. Daartoe kondigde Google in 2015 aan dat responsiviteit op mobiele apparaten een sleutelfactor zou worden bij het bepalen van de rangschikking van zoekmachines, waarbij responsive design effectief opnieuw wordt geprioriteerd als een cruciaal onderdeel van de belangrijkste prestatie-indicatoren van een website.

Responsive webdesign vs. adaptief webdesign

Adaptief webontwerp tilt de principes van responsief ontwerp een stap verder door rekening te houden met de unieke behoeften van iemand die een pagina opent vanaf een mobiel apparaat. Adaptieve ontwerpen zijn vooral bezig met aanraakvriendelijke functies en zorgen ervoor dat de meest relevante informatie duidelijk wordt weergegeven. Adaptief webontwerp kan ook bedieningselementen invoeren om de unieke apparaatinstellingen van de gebruiker te detecteren, zoals de helderheid van het scherm, de tekstgrootte en de standaardtaal.

Waar responsive webdesign prioriteit geeft aan de desktopervaring van een site en de mobiele ervaring als tweede, beschouwt adaptive webdesign beide ervaringen tegelijkertijd en met evenveel gewicht. Dit betekent dat adaptief webontwerp meestal veel langer nodig heeft om uit te voeren dan eenvoudig responsief ontwerp, maar het eindproduct biedt meestal een veel betere gebruikerservaring.