Wat is usb-c?

USB-C is de veelgebruikte, verkorte verwijzing naar de USB Type-C-specificatie, die een kleine omkeerbare connector voor USB-apparaten definieert. USB-C is kleiner dan de traditionele USB-A-connector, met een hoogte van 2.6 millimeter versus 7.5 millimeter voor de USB-A-connector, waardoor het een steeds populairdere keuze wordt voor smartphones, tablets en laptops.

USB-C wordt soms verward met de USB 3.1-standaard, omdat de twee meestal samen worden gebruikt op nieuwere mobiele apparaten. USB-C adresseert echter alleen de fysieke verbinding, terwijl de USB 3.1 en eerdere standaarden (USB 1.1, USB 2.0 en USB 3.0) de snelheid en kenmerken van de verbinding specificeren.

UBS-C ondersteunt USB Plus Power en Display

USB-C werd in juli 2013 uitgebracht door het USB Implementers Forum en ondersteunt niet alleen USB 3.1 en eerdere USB-specificaties, maar ondersteunt ook DisplayPort, HDMI, VGA en stroomoverdracht. Dit betekent dat dezelfde kabel kan worden gebruikt voor snelle gegevensoverdracht, het voeden van USB-apparaten, het opladen van batterijen in mobiele apparaten en het aansluiten van schermen via HDMi, DisplayPort of VGA.

USB-C debuteerde voor het eerst op de 2015-editie van Apple’s MacBook, en er gaan geruchten dat USB-C de Lightning-connector vervangt op de aankomende iPhone 7. De acceptatie van USB-C zal naar verwachting in een hoog tempo blijven toenemen in 2016 en verder.

USB-C introduceert symmetrisch ontwerp in afwijking van eerdere USB-connectoren

Hoewel de eerdere USB-A- en USB-B-connectoren een asymmetrisch ontwerp hadden dat alleen in één richting kon worden aangesloten, lijken de USB-C-connectoren op Apple’s Lightning-connector omdat ze kunnen worden aangesloten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de oriëntatie. – dat wil zeggen dat de connector niet met de goede kant boven of ondersteboven wordt georiënteerd zoals bij de eerdere USB-connectoren.

Bovendien hebben de USB Type-C-kabels aan beide uiteinden dezelfde connector, dus beide uiteinden kunnen worden aangesloten op een elektronisch apparaat of stroombron. Het symmetrische ontwerp van de USB-C-connector en de veelzijdigheid van de specificatie zijn twee van de belangrijkste redenen waarom het naar verwachting snel zal worden toegepast op mobiele apparaten van een grote verscheidenheid aan fabrikanten.