Endpoint

Een eindpunt verwijst naar een apparaat dat aan het einde van een netwerkverbinding staat. Het gebruikt het netwerk om te communiceren en gegevens te verzenden met andere eindpunten, waaronder desktops, laptops, smartphones en Internet of Things (IoT) -apparaten. Eindpunten kunnen ook gateway-apparaten omvatten, zoals servers, routers en firewalls die het ene netwerk met het andere verbinden; Vanuit het oogpunt van cyberbeveiliging betekent dit dat eindpunten tot de meest kwetsbare locaties in een netwerk behoren, omdat cybercriminelen ze als toegangspunten kunnen beschouwen.

Een voorbeeld van eindpuntcommunicatie is e-mail. Wanneer een gebruiker een e-mail verzendt vanaf zijn laptop, gebruikt de laptop (een eindpunt) een reeks protocollen om het bericht naar de e-mailserver (een ander eindpunt) te verzenden, die vervolgens vergelijkbare protocollen gebruikt om het bericht naar de inbox van de ontvanger te verzenden. benaderd vanaf een definitief eindpuntapparaat.

API-eindpunten

Specifiek bij API-verbindingen (Application Program Interface) zijn eindpunten twee geïntegreerde systemen (softwareprogramma’s, URL’s, applicaties, enz.) Die oproepen en reacties gebruiken om informatie uit te wisselen. Veelvoorkomende API-voorbeelden zijn onder meer Betalen met Paypal-widgets die worden gevonden tijdens het online winkelen of Inloggen met [XYZ] -widgets die worden gebruikt om een ​​online account aan te maken of er toegang toe te krijgen via een bestaande, externe sociale media-account. Hoewel minder gebruikelijk, zijn sommige API-integraties alleen-schrijven of alleen-lezen, wat betekent dat één eindpunt uitsluitend wordt gebruikt om gegevens te verzenden of te ontvangen, bijvoorbeeld een budgetteringstool die informatie ontvangt van een bankrekening-integratie maar geen gegevens retourneert.

In elk van deze voorbeelden is een website geïntegreerd met een andere website om de gebruikers een gestroomlijnde ervaring te bieden. Een punt van zorg onder critici van dit soort API-integraties is dat de gegevens die worden gedeeld tussen eindpunten (en bij uitbreiding de bedrijven die ze hosten) mogelijk worden verkocht of anderszins worden gebruikt voor commerciële doeleinden. De gebruiker is zich mogelijk niet bewust van hoe zijn informatie gecommodificeerd zal worden, dus uiteindelijk geven ze voorrang aan gemak boven privacy en gaan ze akkoord met de integratievoorwaarden.

API-integraties kunnen ook worden gebruikt om interne processen en doelen te stroomlijnen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld Salesforce gebruiken als klantrelatiebeheerder (CRM), maar Mailchimp voor zijn gerichte e-mailmarketingbehoeften. In dit geval wordt de API-integratie gebruikt om klantrecords tussen beide platforms te synchroniseren, waardoor tegelijkertijd verkoop- en marketingtactieken mogelijk zijn zonder dat records op beide plaatsen handmatig moeten worden bijgewerkt.