Materiaalbehoefteplanning

Materiaalbehoefteplanning (MRP) is een computergebaseerd systeem voor productieplanning, -planning en voorraadbeheer dat veel wordt gebruikt in de productie om de productiviteit te verbeteren. MRP versnelt het proces van het identificeren en beheren van materialen die nodig zijn voor de productie, het volume of de hoeveelheid en het tijdstip van levering, aangezien alle benodigdheden beschikbaar moeten zijn binnen het vastgestelde productieschema. Als zodanig is MRP een techniek voor supply chain management.

Moderne MRP-systemen maken gebruik van geavanceerde softwaretechnologieën om productieprocessen te optimaliseren en te verbeteren, waardoor managers het grote plaatje van de productie kunnen zien. MRP-systemen helpen bij het maken van nauwkeurige schattingen van materialen, het plannen van de levering van producten, het volgen van voorraad in de winkel en het bewaken van bestellingen en aankopen.

Stuklijst (BOM)

Het belangrijkste aspect in de MRP is de stuklijst (BOM). De stuklijst is een uitgebreide lijst met materialen, componenten, subassemblages en de hoeveelheid arbeid die nodig is om een ​​product te vervaardigen. Het bevat essentiële gegevens zoals de namen van het product en de materialen, productie- en leveringsschema’s, leveringshoeveelheden, voorraadstatus, machines en uitrusting, kwaliteits- en testnormen en andere details.

MRP benadrukt de nauwkeurigheid van informatie over vraag, voorraad en productie om:

  • Bepaal het te vervaardigen product en het benodigde volume om aan de vraag te voldoen

  • Maak een lijst van de benodigde grondstoffen en hun hoeveelheden

  • Zorg ervoor dat de aankoop van grondstoffen en de levering van producten binnen hun vastgestelde tijdschema’s vallen

  • Identificeer de relaties tussen alle materialen en het eindproduct

Voordelen van MRP

Door applicaties te integreren om het productieproces te automatiseren, kan MRP-software:

  • Zorgt voor de beschikbaarheid van grondstoffen voor productie en het product voor levering

  • Houdt het volume aan grondstoffen en producten in de inventaris op het laagste niveau

  • Vermindert voorraadkosten en risico’s van uitval, optimaliseert arbeid en apparatuur en verhoogt de klanttevredenheid Vereenvoudigt het beheer van productieactiviteiten, leveringsschema’s en inkoop van materialen

  • Verbetert de productie-efficiëntie door de productie af te stemmen op de fluctuerende vraag

MRP II

Modern MRP heeft zijn reikwijdte uitgebreid door andere facetten van het bedrijf op te nemen om productinformatie te organiseren, productieplanning en -aankopen te vereenvoudigen en feedback en updates over specifieke producten te geven. Gebeld planning van productiemiddelen (MRP II), combineert het gegevens van engineering, human resources, financiën, boekhouding, marketing en andere bewegende delen van het bedrijf om eerdere generaties MRP-systemen te verbeteren.