Computer numerieke besturingsmachine

Een computer numerieke besturingsmachine is een computer die opdrachten geeft aan productiemachines om apparatuur efficiënter te ontwerpen en te produceren. De computer bestuurt de machine, die materialen in delen snijdt, afhankelijk van de specificaties die in de computer zijn geprogrammeerd. Een numerieke besturingsmachine werd aanvankelijk ontwikkeld door John Parsons in de jaren 1940 en 50 (hij was niet de enige onderzoeker die numerieke besturingsmachines ontwikkelde, maar hij patenteerde er ook op). Numerieke besturing omvatte het programmeren van machines om taken uit te voeren, maar aanvankelijk werd het door mensen bestuurd. Computer numerieke besturing (CNC) machines automatiseerden een deel van het proces.

CNC-machines maken verbinding met machines in een productiemagazijn of fabriek en geven ze specifiek geprogrammeerde opdrachten. De machines snijden, boren en ontwerpen vervolgens onderdelen en producten. De zwaardere afhankelijkheid van machines elimineert veel menselijke arbeid: toen CNC-machines werden geïntroduceerd, maakten ze de productie van machines en onderdelen veel efficiënter. CNC-machines ontwerpen ook onderdelen heel specifiek, waardoor ze een manier bieden om dezelfde machine meerdere keren zonder variantie te maken. De computerprogrammering moet wel heel specifiek en nauwkeurig zijn, zodat fouten zo vaak mogelijk worden geëlimineerd, er is heel weinig marge voor in de machinebouw.

CNC-machinesoftware

Software stelt fabrikanten in staat om het productontwerp en de testprocessen in verschillende fasen te visualiseren. De meest voorkomende soorten CNC-software zijn Computer Aided Design (CAD) en Computer Aided Manufacturing (CAM).

  • Met computerondersteund ontwerp kunnen gebruikers visualiseren hoe stukken in elkaar passen en hoe de hele machine zou werken met verschillende onderdelen, vaak met behulp van 2D- of 3D-modellering.
  • Computerondersteunde fabricage plant hoe een mechanisch systeem of onderdeel moet werken en helpt het producttestproces te slagen. Het kan ook 3D-modelleringsfuncties bieden.

CAD- en CAM-software zijn vergelijkbaar en worden vaak gecombineerd door providers.