Toegang tot

1. In IT-beveiliging verwijst toegang naar de machtigingen die een gebruiker, programma of apparaat heeft om te communiceren met gegevens, inhoud en / of andere apparaten. De toegang kan gedetailleerd zijn, zoals de mogelijkheid om een ​​specifiek bestand te bekijken, delen of afdrukken, of het kan breed zijn, zoals toegang tot het besturingssysteem van een computer om de geïnstalleerde toepassingen te gebruiken.

Op bestandsniveau kan de toegang worden aangepast om een ​​unieke combinatie van rechten mogelijk te maken. De toegang kan bijvoorbeeld worden beperkt tot alleen-lezen, wat betekent dat een gebruiker, programma of apparaat een bestand kan bekijken, maar niet kan wijzigen of verwijderen. Of toegang kan toestaan ​​dat sommige bestanden worden gemaakt, bewerkt of verwijderd, maar beperkt die functionaliteit voor meer gevoelige bestanden. Dit type toegang is vooral belangrijk in de context van Digital Rights Management (DRM), een systeem voor de bescherming van intellectuele eigendom en gegevensauteursrecht. Als reactie op de opkomst van internetpiraterij maakt DRM wijdverspreide (of beperkte) toegang tot een digitaal bestand mogelijk, terwijl ongeautoriseerde duplicatie of reproductie wordt voorkomen.

Wanneer toegepast op opslag, verwijst toegang naar het lezen van gegevens van of schrijven naar een apparaat voor massaopslag. Programma’s hebben bijvoorbeeld toegang tot het geheugen van een computer, wat betekent dat ze gegevens lezen van of schrijven naar het hoofdgeheugen, maar er anders geen interactie mee hebben. De tijd die nodig is om een ​​enkele byte aan informatie op een apparaat voor massaopslag te lokaliseren, wordt de toegangstijd genoemd.

Bij webontwikkeling kenmerkt toegang welke pagina’s van een website zichtbaar zijn op internet en welke gebruikers deze kunnen bekijken of wijzigen. Als een webpagina nog in productie is, wordt het concept verborgen voor het publiek, maar nog steeds toegankelijk voor iedereen met inloggegevens met de juiste rechten. Toegangsniveaus kunnen ook handig zijn bij het poorten van inhoud of het bouwen van een community-site waarvan iemand lid moet worden om toegang te krijgen.

Met computers en servers biedt beheerderstoegang (ook wel root-level access genoemd) doorgaans volledige zichtbaarheid en controle over alle aspecten van een computer of netwerk, evenals de toegangsrechten die andere gebruikers hebben. Met dit type toegang kunnen beheerders applicaties en software installeren en configureren.

2. Met een hoofdletter verwijst Access naar Microsoft Access.

Gerelateerde Links