Speciaal

Ad hoc is een Latijnse term die ‘hiernaar’ betekent. In het Engels wordt de term gebruikt om een ​​oplossing te beschrijven die is ontworpen voor een specifiek probleem of specifieke taak en die niet voor andere doeleinden mag worden gebruikt. Een bekend voorbeeld is een ad hoc commissie of commissies, die op nationaal of internationaal niveau voor een specifieke taak worden opgericht. Ad hoc kan ook worden gebruikt als een bijvoeglijk naamwoord dat tijdelijke of geïmproviseerde methoden beschrijft om met een bepaald probleem om te gaan. Voorbeeld: de beslissingen werden ad hoc genomen.

Ad hoc netwerk

Bij computernetwerken is een ad-hocnetwerk een netwerkverbinding die tot stand is gebracht voor een enkele sessie en waarvoor geen router of draadloos basisstation nodig is. Een ad-hocnetwerk is een tijdelijk type Local Area Network (LAN). Als het ad-hocnetwerk permanent is opgezet, wordt het een LAN.

Als iemand bijvoorbeeld een bestand naar zijn collega moet overbrengen, maar de collega heeft geen toegang tot een veilige Wi-Fi-verbinding, kan hij in plaats daarvan een ad-hocnetwerk opzetten, zolang het apparaat zich binnen 100 meter bevindt. Vanaf dit punt worden de bestanden overgedragen aan de collega. De verbinding tussen de twee apparaten wordt beëindigd wanneer het hostapparaat de sessies beëindigt.

Meerdere apparaten kunnen tegelijkertijd een ad-hocnetwerk gebruiken, maar de prestaties kunnen achterblijven. Gebruikers kunnen ook een ad-hocnetwerk gebruiken om toegang te krijgen tot internet. Een ad-hocnetwerk wordt ook wel ad-hocmodus genoemd.

Hoe u een ad-hocnetwerk opzet

Windows 10 of 8

  1. Ga door de opdrachtprompt en typ het volgende: netsh wlan set hostednetwork mode = allow ssid = [uw gewenste netwerknaam] key = [uw gewenste wachtwoord].
  2. Start het gehoste netwerk door het volgende in de opdrachtprompt in te voeren: netsh wlan start hostednetwork.
  3. Open Netwerkcentrum in uw Configuratiescherm.
  4. Klik op Netwerkverbindingen.
  5. Klik op Change Advanced Sharing Center.
  6. Schakel Netwerkdetectie in.
  7. Klik op OK.

Windows 7

  1. Klik op het menu Start.
  2. Klik op Verbinden met.
  3. Stel vervolgens een verbinding of netwerk in.
  4. Kies Een draadloos ad-hocnetwerk (computer-naar-computer) instellen.
  5. Klik op Volgende.
  6. Voer de netwerkgegevens in, zoals de SSID en het wachtwoord.
  7. Klik op Volgende.

Mac OS

  1. Kies Create Network from AirPort.
  2. Klik op Create a Computer-to-Computer Network.
  3. Volg de aanwijzingen op het scherm.