Privé IP-adres

Een privé IP-adres, ook wel een lokaal IP-adres genoemd, wordt aan een specifiek apparaat op een lokaal netwerk gegeven en is alleen toegankelijk voor andere apparaten op dat netwerk. Privé-IP-adressen leiden niet rechtstreeks naar internet. Als een apparaat een privé-IP-adres gebruikt om toegang te krijgen tot internet, moet het verzoek via de router gaan, die het openbare IP-adres gebruikt. Terwijl internetserviceproviders openbare IP-adressen toewijzen aan apparaten, biedt een lokale router (zoals die in een huishouden) privé-IP-adressen voor alle apparaten die verbinding maken met het lokale netwerk.

Een privé IP-adres heeft, net als een openbaar, vier verschillende secties en een reeks numerieke cijfers. Een IP-adres kan bijvoorbeeld worden opgemaakt als 1.12.413.058. Van alle beschikbare numerieke combinaties voor IP-adressen, zijn enkele bereiken specifiek gereserveerd voor privé IP-adressen. Deze omvatten 10, 172.16 172.31 en 192.68. In deze numerieke bereiken bevinden zich geen openbare IP-adressen.

Privé IP-adressen binnen netwerken

In tegenstelling tot openbare IP-adressen zijn privé-IP-adressen niet zichtbaar voor ISP’s of webbrowsers. Dit maakt ze meer privé. Dit kan de apparaten tot op zekere hoogte ook beschermen, omdat ze niet rechtstreeks via internet toegankelijk zijn. Websites kunnen geen privé-IP-adresgegevens verzamelen van het specifieke apparaat waartoe het behoort, hoewel ze nog steeds het openbare IP-adres van dat privé-netwerk kunnen verzamelen. Maar de IP-adressen voor de apparaten zelf zijn veiliger.

Geen enkel apparaat binnen hetzelfde privé-netwerk kan hetzelfde privé-IP-adres hebben; elk krijgt een unieke. Maar twee apparaten van verschillende netwerken kunnen hetzelfde privé-IP-adres hebben, omdat ze geen interactie met elkaar hebben. Gewoonlijk kunnen alleen apparaten binnen één privénetwerk communiceren. Omdat er niet een onuitputtelijk aantal beschikbare privé-IP-adressen is, is het noodzakelijk dat sommige ervan hetzelfde zijn. Dit is doorgaans geen probleem, vooral omdat de privéadressen geen directe toegang tot internet hebben. Daarom zullen websites niet meerdere verzoeken zien die van hetzelfde IP-adres komen.