Vmware vsphere

vSphere is een softwaretoepassing voor servervirtualisatie van VMware. Het debuteerde in 2009 als de opvolger van de vlaggenschip VMware Infrastructure-oplossing van het bedrijf en dient als een compleet platform voor het implementeren en beheren van virtuele machine (VM) -infrastructuur op grote schaal. VMware vSphere wordt ook wel een cloudbesturingssysteem of een gevirtualiseerd datacenterplatform genoemd en stelt IT-afdelingen in staat om efficiënt applicatieworkloads te plaatsen op de meest kosteneffectieve beschikbare rekenresources.

Met de lancering van VMware vSphere 5.0 introduceerde het bedrijf een vRAM-prijsmodel dat veel bestaande klanten frustreerde, waardoor VMware uiteindelijk het op RAM gebaseerde prijsmodel schraapte ten gunste van een per-CPU-socketmodel dat van kracht werd met VMware vSphere 5.1. Vanaf begin 2014 werd vSphere ook gebundeld als onderdeel van VMware vCloud Suite.

vSphere bevat de volgende componenten:

  • VMware ESX / ESXi, een type 1 hypervisor die fungeert als virtualisatieserver
  • VMware vCenter Server, het hulpprogramma voor gecentraliseerd beheer
  • VMware vSphere Client, die virtuele machines installeert en beheert via de hypervisor
  • VMware Virtual Machine File System (VMFS), een krachtig beheersysteem voor clusterbestanden

Prominente VMware vSphere-concurrenten zijn onder meer Microsoft Hyper-V, Oracle VM, Citrix Hypervisor en Red Hat Virtualization.

VMware vSphere versus VMware Workstation

Hoewel het enigszins vergelijkbare virtualisatietechnologieën zijn, zijn vSphere en Workstation verschillende softwareproducten van VMware. In wezen is VMware vSphere een reeks tools die helpen bij het creëren van een robuuste gevirtualiseerde server in de context van een virtueel datacenter. Aan de andere kant is VMware Workstation een hypervisor (vergelijkbaar met ESXi) die op veel kleinere schaal draait. Workstation (of Fusion voor macOS) draait op één pc om meerdere kleine virtuele machines met onafhankelijke besturingssystemen uit te voeren, dus het is bedoeld voor individuele gebruikers in plaats van voor grote ondernemingen.