Failover-cluster

Een failover-cluster is een groep fysieke of virtuele computerservers (of beide) die zijn geconfigureerd om continue toegang te bieden zonder downtime of een absoluut minimum aan downtime. Als in een failovercluster een server of knooppunt niet meer werkt of opnieuw moet worden opgestart, nemen een of meer andere knooppunten de bestaande werklasten over en behandelen ze ook alle nieuwe verzoeken die binnenkomen.

Als zodanig zijn failover-clusters ontworpen om te allen tijde ofwel hoge beschikbaarheid (HA) of zelfs continue beschikbaarheid (CA) te bieden, en worden ze vaak ingezet in ondernemingen om toegang te garanderen tot bedrijfskritieke gegevens en technische bronnen zoals databases, belangrijke applicaties en gedeelde bronnen.

Failoverclusters met hoge beschikbaarheid versus doorlopende beschikbaarheid

Clusters met hoge beschikbaarheid (HA-clusters) zijn ontworpen om 99.999% beschikbaarheid te bieden (bekend als de vijf negens), wat neerkomt op minder dan 6 minuten downtime per jaar. CA-clusters, of fouttolerante clusters, hebben daarentegen 100 procent beschikbaarheid en stellen strengere eisen om single points of failure te voorkomen, wat in bijna alle gevallen tot uiting komt in hun hogere prijskaartjes.

In een fouttolerante failovercluster met continue beschikbaarheid worden potentiƫle storingspunten continu bewaakt, van opslag tot processoreenheden, voedingen, netwerkcomponenten en andere hardware- en softwarebronnen. Zodra een bron uitvalt of tekenen van uitval vertoont, schakelt een fouttolerant failover-cluster over naar een back-upbron zonder enige onderbreking van de service of downtime.

Afbeeldingsbron: ServerWatch

Zowel High-Availability-clusters als CA-clusters worden vaak gebruikt in combinatie met andere typen clusters om taakverdeling, parallelle verwerking, RAID-opslag en vergelijkbare mogelijkheden te bieden.

Populaire failoverclusteringoplossingen die tegenwoordig op de markt zijn, zijn onder meer Windows Server Failover Cluster (WSFC), VMware Failover Clusters (VMware HA en vSphere 6 Fault Tolerance), SQL Server Failover Clusters, IBM PowerHA SystemMirror, Linux-HA, Red Hat Linux Clusters en Veritas Clusterserver.