Letterlijke tekenreeks

Een letterlijke tekenreeks is een programmeertekenreeks waarin tekens bestaan ​​als hun letterlijke waarde in plaats van een variabele en die hetzelfde voorkomen in code en in gepubliceerd materiaal. Ze worden aangeduid met scheidingstekens. Scheidingstekens zijn tekens, vaak aanhalingstekens of haakjes, die een letterlijke tekenreeks bevatten. In het volgende voorbeeld zijn de aanhalingstekens scheidingstekens:

” Hallo Wereld! “

Programmeurs kunnen letterlijke tekenreeksen samenvoegen, meestal door ze direct naast elkaar te plaatsen:

“Hallo Wereld”

is gelijk aan

“Hallo Wereld”

In letterlijke tekenreeksen worden escape-reeksen gebruikt om tekens of functies aan te duiden die moeilijk in gewone code kunnen worden weergegeven of die anders een fout zouden kunnen veroorzaken. Escape-reeksen worden vaak gestart met een backslash (). Als een programmeur elk afzonderlijk teken in een tekenreeks letterlijk wil weergeven zoals het bedoeld is om te worden gelezen, inclusief backslashes of andere tekencombinaties die typisch een escape-reeks vertegenwoordigen, kunnen ze in plaats daarvan een onbewerkte tekenreeks maken.

Onbewerkte tekenreeks versus letterlijke tekenreeks

Een onbewerkte tekenreeks is een speciaal soort letterlijke tekenreeks waarin zelfs escape-reeksen rechtstreeks als code worden gelezen in plaats van hun gebruikelijke functie uit te voeren.

Het teken R duidt een onbewerkte string aan:

R “(hallo)”

waarin de aanhalingstekens of de haakjes als scheidingstekens kunnen functioneren.