Bios

BIOS is een acroniem voor Basic Input / Output System en is de ingebouwde firmware die bepaalt wat een computer kan doen zonder toegang te krijgen tot programma’s vanaf een schijf. Het is vooraf geïnstalleerd op het moederbord van een pc en is de eerste software die wordt uitgevoerd wanneer het wordt ingeschakeld. Het BIOS wordt doorgaans in een ROM-chip geplaatst die bij de computer wordt geleverd en bevat instructies voor het laden van basiscomputerhardware. Functies van het BIOS zijn onder meer:

  • POST: Wordt gebruikt om de computerhardware te testen en zorgt ervoor dat er geen fouten zijn voordat het besturingssysteem (OS) wordt geladen.
  • Bootstrap-lader: Wordt gebruikt om het besturingssysteem te lokaliseren. Als er een geschikt besturingssysteem wordt gevonden, geeft het BIOS de controle eraan.
  • BIOS-stuurprogramma’s: Dit zijn low-level stuurprogramma’s die de computer basisbediening geven over de hardware van uw computer.
  • BIOS setup: Een configuratieprogramma waarmee u hardware-instellingen zoals computerwachtwoorden, tijd en datum kunt configureren.

BIOS vs. UEFI

Moderne computers gebruiken Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) -firmware, de opvolger van het traditionele BIOS. UEFI is verantwoordelijk voor het initialiseren van de hardware van een computer voordat de besturing van de hardware aan het besturingssysteem wordt overgedragen. Hoewel UEFI en BIOS vergelijkbaar zijn, biedt UEFI geavanceerde functies via BIOS, zoals veilig opstarten, low-level cryptografie, netwerkverificatie en universele grafische stuurprogramma’s.

De meeste nieuwere computers ondersteunen zowel BIOS als UEFI om de overgang naar UEFI te vergemakkelijken en oudere besturingssystemen te ondersteunen die geen ingebouwde UEFI-ondersteuning hebben. In de meeste situaties maakt het niet uit welke wordt gebruikt.

Om toegang te krijgen tot het BIOS, moet de pc opnieuw worden opgestart en moet tijdens het opstarten een toets worden ingedrukt. Deze sleutel wordt vaak weergegeven tijdens het opstartproces met een bericht “Druk op F1 om toegang te krijgen tot BIOS”, “druk om setup te openen” of iets dergelijks. Veelgebruikte toetsen zijn onder meer Delete, F1, F2 en Escape.