browser

Een afkorting voor webbrowser, een browser is een softwaretoepassing die wordt gebruikt om inhoud op het World Wide Web te zoeken, op te halen en weer te geven, inclusief webpagina’s, afbeeldingen, video’s en andere bestanden. Als client / server-model is de browser de client die wordt uitgevoerd op een computer of mobiel apparaat dat contact maakt met de webserver en informatie opvraagt. De webserver stuurt de informatie terug naar de browser, die de resultaten vervolgens weergeeft op het apparaat met internetverbinding.

Browsers versus zoekmachines

Browsers worden soms ten onrechte gelijkgesteld aan zoekmachines. Deze verwarring komt voort uit het feit dat dezelfde bedrijven achter de topbrowsers vaak een bijbehorende zoekmachine hebben. De browser Google Chrome gebruikt bijvoorbeeld Google om zoekresultaten weer te geven, maar Google is ook de standaardzoekmachine voor Apple Safari- en Mozilla Firefox-browsers. Functies van browsers omvatten navigatieknoppen, werkbalken en wachtwoordbeheer, terwijl functies van zoekmachines suggesties voor zoekopdrachten / automatisch aanvullen, multimediadisplay en kaartintegraties omvatten.

De huidige webbrowsers

De huidige browsers zijn volledig functionele softwarepakketten die HTML-webpagina’s, applicaties, JavaScript, AJAX en andere inhoud die op webservers wordt gehost, kunnen interpreteren en weergeven. Veel browsers bieden plug-ins die de mogelijkheden van de software uitbreiden, zodat deze multimediagegevens (inclusief geluid en video) kan weergeven of beveiligingsfuncties kan toevoegen, zoals antiphishingfilters. Browsers kunnen ook worden gebruikt om taken uit te voeren zoals videoconferenties, webpagina-ontwerp en e-commercetransacties. Hoewel het meestal wordt gebruikt om toegang te krijgen tot informatie op internet, kan een browser ook worden gebruikt als bestandsverkenner van een apparaat of om toegang te krijgen tot informatie die wordt gehost op webservers in een particulier netwerk.

Hoewel Microsoft Internet Explorer ooit de browsermarkt domineerde, zijn volgens de meest gebruikte browsers StatCounter (Juli 2020) zijn Google Chrome (65.89%), Apple Safari (16.65%) en Mozilla Firefox (4.26%). Andere grote browsers zijn Opera en Microsoft Edge, en opkomende providers zijn onder meer Vivaldi, Brave en Tor. Elke browser biedt een andere aantrekkingskracht (snelheid, apparaatintegratie, innovatie, enz.), En sommige gebruikers vinden dat verschillende browsers passen bij verschillende behoeften tijdens het browsen op hun desktop versus hun mobiele apparaat.