Wat is een applicatie (applicatiesoftware)?

Een applicatie is elk programma of een groep programma’s dat is ontworpen voor de eindgebruiker. Toepassingssoftware (ook wel eindgebruikersprogramma’s genoemd) omvat zaken als databaseprogramma’s, tekstverwerkers, webbrowsers en spreadsheets.


Afbeelding: diagram van toepassingssoftware

Figuurlijk gesproken zitten applicaties bovenop systeemsoftware omdat ze niet kunnen worden uitgevoerd zonder het besturingssysteem en de systeemhulpprogramma’s. Systeemsoftware bestaat uit programma’s op laag niveau die op een heel basaal niveau met de computer communiceren. Dit omvat besturingssystemen, compilers en hulpprogramma’s voor het beheer van computerbronnen.

Mechanismen voor het afleveren van applicaties

Ontwikkelaars hebben veel verschillende opties om hun applicaties bij eindgebruikers te krijgen. In de afgelopen decennia werden bijna alle applicaties rechtstreeks op de pc’s en / of servers van de gebruikers geïnstalleerd.

Tegenwoordig worden veel applicaties geleverd als webapplicaties. De code voor deze applicaties bevindt zich op een webserver en gebruikers hebben toegang tot de applicatie via een webbrowser. Bekende voorbeelden van webtoepassingen zijn onder meer webgebaseerde e-mail, sociale mediaplatforms, wiki’s en online veilingen.

Het onderscheid tussen webapplicaties en websites kan een beetje vaag zijn. Over het algemeen hebben websites echter voornamelijk statische inhoud met weinig interactieve elementen, terwijl webtoepassingen voornamelijk dynamische inhoud hebben en zijn ontworpen voor gebruikersinteractie.

Een derde type, software-as-a-service (SaaS) -toepassingen, is nauw verwant aan webtoepassingen. Net als bij webtoepassingen hebben gebruikers over het algemeen toegang tot SaaS-toepassingen via een webbrowser. Sommige SaaS-applicaties zijn echter ook toegankelijk via een native mobiele app op een apparaat zoals een smartphone of tablet. Ook worden gebruikersgegevens voor een SaaS-applicatie opgeslagen in een cloud computing-omgeving (wat al dan niet het geval is voor webapplicaties), en veel SaaS-applicaties brengen abonnementskosten in rekening, wat minder gebruikelijk is voor webapplicaties.

Bekende voorbeelden van SaaS-applicaties zijn onder meer Salesforce.com, Microsoft Office 365 en Adobe Creative Cloud.

Aanbevolen literatuur: De definitie van de bedrijfstoepassing van Kompoos.

App versus applicatie

Veel mensen gebruiken de woorden app en applicatie door elkaar, maar puristen zullen je vertellen dat de twee iets anders zijn. App wordt gebruikt om een ​​type applicatie te beschrijven dat een enkele functionaliteit heeft, terwijl een applicatie een aantal functies kan verwerken. Zie de app-definitie van Kompoos voor meer informatie.