Wat is een netwerkhub?

Een hub, ook wel netwerkhub genoemd, is een algemeen verbindingspunt voor apparaten in een netwerk. Hubs zijn apparaten die gewoonlijk worden gebruikt om segmenten van een LAN met elkaar te verbinden. De hub bevat meerdere poorten. Wanneer een pakket op de ene poort arriveert, wordt het naar de andere poorten gekopieerd, zodat alle segmenten van het LAN alle pakketten kunnen zien.

Wat Hubs doen

Hubs en switches dienen als een centrale verbinding voor al uw netwerkapparatuur en verwerken een datatype dat bekend staat als frames. Frames dragen uw gegevens. Wanneer een frame wordt ontvangen, wordt het versterkt en vervolgens verzonden naar de poort van de doel-pc.


Afbeelding: Hub en draadloze hub netwerkpictogrammen

In een hub wordt een frame doorgegeven of “uitgezonden” naar elk van zijn poorten. Het maakt niet uit dat het frame maar voor één poort bestemd is. De hub heeft geen manier om te onderscheiden naar welke poort een frame moet worden verzonden. Het doorgeven aan elke haven zorgt ervoor dat het zijn beoogde bestemming bereikt. Dit plaatst veel verkeer op het netwerk en kan leiden tot slechte netwerkresponstijden.

In vergelijking met een standaardswitch is de hub langzamer omdat deze informatie niet tegelijkertijd kan verzenden of ontvangen, maar doorgaans meer kost dan een hub.

Passieve, intelligente en schakelende hubs

Een passieve hub dient simpelweg als een geleider voor de gegevens, waardoor deze van het ene apparaat (of segment) naar het andere kunnen gaan. Zogenaamde intelligente hubs bevatten extra functies waarmee een beheerder het verkeer dat door de hub gaat, kan volgen en elke poort in de hub kan configureren. Intelligente hubs worden ook wel beheersbare hubs genoemd.

Een derde type hub, een schakelende hub genaamd, leest in feite het bestemmingsadres van elk pakket en stuurt het vervolgens door naar de juiste poort.

Hubs voor thuis- en kleine bedrijven

Hubs kunnen worden gebruikt als een zelfstandig apparaat of worden aangesloten op compatibele hubs en switches om een ​​groter netwerk te vormen. Hubs zijn over het algemeen eenvoudig te installeren en te onderhouden, waardoor deze apparaten een goede optie zijn voor thuisnetwerken. Een hub is ook eenvoudig te configureren voor netwerken van kleine bedrijven in filialen.

Aanbevolen literatuur: Het verschil tussen hubs, switches en routers.