Dashboard

Een dashboard is een applicatie of grafische gebruikersinterface (GUI) waarmee gebruikers snel toegang hebben tot informatie en algemene taken. De term is afgeleid van het autodashboard, dat de bedieningselementen en functies van een voertuig op een instrumentenpaneel vooraan laat zien.

Typen dashboards

Dashboards kunnen worden gebruikt in een breed scala aan zakelijke en technologische toepassingen. In een zakelijke context zijn het hulpmiddelen om bedrijfsstrategieën te helpen formuleren en key performance indicators (KPI’s) te bewaken. Dit soort dashboards valt uiteen in vier overkoepelende categorieën: operationeel, tactisch, strategisch en analytisch.

Operationele dashboards bewaken, analyseren en beheren brede bedrijfsprocessen met als doel de bedrijfsafdelingen voor te blijven op potentiële problemen. Operationele dashboards worden beschouwd als het meest gebruikte bedrijfsdashboard dat momenteel wordt gebruikt en maken gebruik van real-time gegevensverwerking en rapportage om een ​​overzicht van afdelings-KPI’s in vogelvlucht te geven en zijn nuttig bij het stellen van doelen en het snel plannen en onmiddellijk aanpakken van afdelings- of bedrijfsproblemen.

Tactische dashboards worden gebruikt om de processen te volgen die ten grondslag liggen aan de strategische initiatieven van een bedrijf. Rijk aan gedetailleerde informatie, vaak via datavisualisatie, worden tactische dashboards vaak gebruikt door middenmanagers om de besluitvorming en dataverkenning te begeleiden met als doel bedrijfsstrategieën en doelen te schetsen.

Strategische dashboards worden doorgaans gebruikt door senior business executives als een rapportagetool om KPI’s te bewaken en om de voortgang van bedrijfsbrede doelen te meten. Strategische dashboards op hoog niveau stellen leidinggevenden in staat om in te zoomen op gegevens, inclusief de mogelijkheid om tijdparameters in te stellen, trends kwalitatief te evalueren en marktaandelen te beoordelen. Deze statistieken spelen een cruciale rol bij het in kaart brengen van factoren voor het succesvol behalen van beoogde doelen.

Analytische dashboards worden vaak gemaakt door analisten binnen business intelligence- en businessanalysetools om een ​​grote hoeveelheid gegevens te analyseren. Deze gegevens worden gebruikt door bedrijfsleiders om inzicht te krijgen in trends en doelen die kunnen helpen bij het bepalen van bedrijfsstrategieën.

Het juiste dashboard ontwerpen

In een zakelijke omgeving kunnen dashboards worden ontworpen en gebouwd om specifieke statistieken aan te pakken die zo breed kunnen zijn als bedrijfsbelangen en -doelen tot onderzoek op macroniveau van individuele gegevens dat helpt bij het definiëren van rollen en verantwoordelijkheden.

Dashboards zijn het meest effectief wanneer ze zijn ontworpen voor het beste gebruik, terwijl hun nauwkeurigheid en doeltreffendheid afhankelijk zijn van regelmatige monitoring en analyse van gegevens, evenals het niveau van informatie en interactiviteit dat elke gebruiker nodig heeft. Inzicht in de rol van elk dashboard en hoe het functioneert, is essentieel om de gegevens ervan te gebruiken en in te zetten om succesvolle strategische resultaten te bereiken.