Wat is de asynchrone overdrachtsmodus (ATM)?

Kort voor Agelijktijdig Transfer Mode, ATM is een soort netwerktechnologie die is gebaseerd op de overdracht van gegevens in cellen of pakketten van een vaste grootte. De cel die wordt gebruikt met ATM is relatief klein in vergelijking met eenheden die worden gebruikt met oudere technologieën. Door de kleine, constante celgrootte kan ATM-apparatuur video-, audio- en computergegevens over hetzelfde netwerk verzenden en ervoor zorgen dat er geen enkel type gegevens in de lijn zit.

Sommige mensen denken dat ATM het antwoord biedt op het internetbandbreedteprobleem, maar anderen zijn sceptisch. ATM creëert een vast kanaal of route tussen twee punten wanneer de gegevensoverdracht begint. Dit verschilt van TCP / IP, waarin berichten worden opgedeeld in pakketten en elk pakket een andere route kan afleggen van bron naar bestemming. Dit verschil maakt het gemakkelijker om datagebruik bij te houden en te factureren via een ATM-netwerk, maar het maakt het minder aanpasbaar aan plotselinge pieken in het netwerkverkeer.

Wanneer u een geldautomaat aanschaft, heeft u over het algemeen de keuze uit vier verschillende soorten diensten:

  • constante bitsnelheid (CBR): specificeert een vaste bitsnelheid zodat gegevens in een gestage stroom worden verzonden. Dit is analoog aan een huurlijn.
  • variabele bitsnelheid (VBR): biedt een gespecificeerde doorvoercapaciteit, maar de gegevens worden niet gelijkmatig verzonden. Dit is een populaire keuze voor spraak- en videoconferentiegegevens.
  • beschikbare bitsnelheid (ABR): biedt een gegarandeerde minimumcapaciteit, maar staat toe dat gegevens op hogere capaciteiten terechtkomen wanneer het netwerk vrij is.
  • niet-gespecificeerde bitsnelheid (UBR): garandeert geen doorvoerniveaus. Dit wordt gebruikt voor toepassingen, zoals bestandsoverdracht, die vertragingen kunnen verdragen.