Domein

Een domein is een netwerk van computers en apparaten die worden beheerd door één ingestelde autoriteit en die specifieke richtlijnen hebben. Meer specifiek wordt een domein binnen internet beheerd door een bepaald bedrijf dat zijn eigen internetaanwezigheid en IP-adres heeft. Het domein wordt aangeduid met zijn domeinnaam, zoals Kompoos of Kompoos.com. Domain Name System (DNS) -servers vertalen een domeinnaamverzoek van een internetgebruiker in een IP-adres dat de computer kan lezen. De DNS-server verbindt de gebruiker vervolgens met de website voor het IP-adres dat het vindt in de serverrecords.

Topleveldomeinen (TLD’s) zijn de domeinen met de hoogste rangorde op internet. TLD’s worden aangeduid met de extensie van hun domeinnaam, zoals .com, .org of .net.

Toepassingsdomeinen en alternatieve definities

Een toepassingsdomein is van toepassing op een specifieke softwaretoepassing en scheidt deze duidelijk van andere toepassingen. Een domeinspecifieke taal (DSL) is een programmeertaal die alleen voor één bepaald domein is ontworpen. SQL (Structured Query Language) is bijvoorbeeld een domeinspecifieke taal voor databasebeheer. Het is alleen van toepassing op bepaalde databases.

Een domein in algemene computerterminologie is ook het bereik van waarden die bij een specifiek attribuut horen: bijvoorbeeld het bereik dat van toepassing is op bepaalde gegevenstypen. Binnen een Google-spreadsheet is de lijst met mogelijke waarden die de gebruiker heeft aangewezen voor een specifieke kolom het domein van die kolom.

NEXT
domeinhosting