IP adres

Een IP-adres (Internet Protocol) is een alfanumeriek label dat wordt toegewezen aan computers en andere apparaten die via een internetprotocol verbinding maken met een netwerk. Met dit adres kunnen deze apparaten gegevens via internet verzenden en ontvangen. Elk apparaat dat verbinding kan maken met internet, heeft een uniek IP-adres.

Soorten IP-adressen

Er zijn een paar verschillende soorten IP-adressen die elk een uniek doel dienen.

Openbaar IP-adres

Een openbaar IP-adres is het hoofdadres dat wordt gebruikt voor communicatie tussen hosts en het wereldwijde internet. Dit adres is uniek voor alle gebruikers.

Privé IP-adres

Een privé IP-adres is de identificatie die wordt gegeven aan apparaten die zijn aangesloten op een particulier netwerk. Deze adressen zijn alleen toegankelijk voor apparaten binnen een particulier netwerk. Privé-IP-adressen zijn niet allemaal uniek, aangezien er slechts een beperkt aantal apparaten tegelijk op een netwerk is aangesloten.

Statisch en dynamisch IP-adres

Zowel privé- als openbare IP-adressen kunnen statisch of dynamisch zijn. Een statisch IP-adres wordt handmatig geconfigureerd en zal nooit veranderen. Het is een permanent internetadres. Een dynamisch IP-adres is een tijdelijk adres dat automatisch wordt toegewezen telkens wanneer een computer of apparaat verbinding maakt met internet.

De vier cijfers in een IP-adres worden op verschillende manieren gebruikt om een ​​bepaald netwerk en een host op dat netwerk te identificeren. Vier regionale internetregisters ARIN, RIPE NCC, LACNIC en APNIC wijzen internetadressen toe uit de volgende drie klassen:

  • Klasse A – ondersteunt 16 miljoen hosts op elk van de 126 netwerken
  • Klasse B – ondersteunt 65,000 hosts op elk van de 16,000 netwerken
  • Klasse C – ondersteunt 254 hosts op elk van de 2 miljoen netwerken

IPv4 vs. IPv6

Er zijn tegenwoordig twee versies van IP-adressen die veel worden gebruikt. IPv4 was de standaardversie van IP-adressen die voor alle apparaten werd gebruikt. Deze versie gebruikt een 32-bits getalnotatie, wat betekent dat het een reeks tekens is die uit 32 cijfers bestaat. Het ondersteunt maximaal ongeveer 4.3 miljard unieke IP-adressen. Vanwege de enorme groei van apparaten die verbinding maken met internet, is het aantal unieke IPv4-adressen uiteindelijk uitgeput.

IPv6 is ontwikkeld als de nieuwe standaard om dit probleem te verhelpen. In IPv6 wordt de grootte van het IP-adres vergroot van 32 bits naar 128 bits. Bovendien kunnen letters en cijfers worden toegevoegd. Deze nieuwe versie van het IP-adres kan theoretisch een oneindig aantal unieke adressen ondersteunen.

Hoe u uw IP-adres kunt vinden

De eenvoudigste manier om uw IP-adres te vinden, is door Google Zoeken te gebruiken. Typ ‘wat is mijn IP-adres’ als zoekopdracht en Google toont het IP-adres van de computer waarvan de zoekopdracht is ontvangen als het bovenste zoekresultaat.