DNS server

DNS-servers vertalen domeinnamen naar IP-adressen zodat computers ze kunnen verwerken. Domeinnaamsystemen labelen websites met descriptoren die toegankelijk zijn voor menselijke gebruikers, in plaats van een IP-adres in numeriek formaat. Een computernetwerk verwerkt IP-adressen; DNS-servers overbruggen de kloof door een zoekproces uit te voeren naar het IP-adres dat overeenkomt met de domeinnaam die een gebruiker heeft ingevoerd (bijvoorbeeld Kompoos.com). Verschillende DNS-servers voeren verschillende delen van het query- en retourproces uit. Een DNS-resolver, die verantwoordelijk is voor het zoeken naar een IP-adres, begint het DNS-proces door query’s uit te voeren naar servers.

Soorten DNS-servers

Een recursieve DNS-server doorzoekt andere servers na ontvangst van een vraag van de DNS-resolver. De recursieve server bewaart gedurende een bepaalde tijd kopieën van in de cache opgeslagen IP-adresrecords, dus als het IP-adres onlangs is geopend, kan de recursieve server het mogelijk direct teruggeven aan de toepassing van de gebruiker.

Een root-naamserver ontvangt een query van de recursieve server en doorzoekt de TLD-servers (Top Level Domain) naar het bijbehorende IP-adres.

Topleveldomeinservers categoriseren de topleveldomeinen (zoals .com of .org). Wanneer een root-naamserver een verzoek doet aan de juiste TLD-server, zal die server alleen het relevante domein doorzoeken.

Gezaghebbende naamservers zijn het laatste redmiddel van een DNS-serverqueryproces. Ze slaan alle IP-adresrecords op. Een gezaghebbende naamserver stuurt het IP-adresrecord terug naar de recursieve server en de recursieve server stuurt het naar de computer / toepassing die het eerste verzoek heeft gedaan.