Wat is programmatisch adverteren?

Programmatic advertising, meestal programmatische marketing of advertenties genoemd, is een manier om gebruik te maken van een op algoritmen gebaseerde aankoop en verkoop van digitale advertenties om specifieke doelgroepen te targeten, zoals segmenten over leeftijd, geslacht, sociale of geografische locaties.

Kopers van programmatische advertenties stellen in feite sleutelparameters in zoals biedprijs, bereik, specifieke doelgroepgegevens, platform en tientallen andere variabelen om de gewenste ROI per campagne te bereiken. Kopers worden algoritmisch gematcht met voorraad.


Afbeeldingsbron: Programmatic Advertising Infographic door ownerIQ, Inc.

Kopen en weergeven

Bij programmatische media-inkoop wordt software gebruikt om het kopen en plaatsen van media-inventaris te automatiseren met behulp van een biedsysteem. Kopers van programmatische advertenties stellen sleutelparameters in, zoals biedprijs, bereik, specifieke doelgroepgegevens, platform en tientallen andere variabelen. Adverteerders kunnen berichten ook op maat maken op basis van het verwachte publiek en de context om de gewenste ROI per campagne te behalen. Voor uitgevers worden de advertenties op een site weergegeven op basis van demografische informatie over de huidige on-site gebruiker en worden overeenkomende advertenties in realtime aan de gebruiker getoond.

Programmatische advertentietechnologie maakt het mogelijk dat alle standaard advertentietaken, zoals kopen, bieden, negeren en advertentie-invoegingen, allemaal worden geautomatiseerd en voltooid door software en machines, zonder enige menselijke tussenkomst. Het is algemeen aanvaard dat programmatische media-inkoop leidt tot een efficiënter en algeheel goedkoper advertentiesysteem.

Systeemeigen programmatische advertenties

Standaard en traditionele banneradvertenties voor websites passen simpelweg niet op de mobiele schermen van vandaag. Naarmate meer adverteerders programmatic adverteren gebruiken, is er behoefte aan programmatic native ads die passen in de advertentieruimte op mobiele apparaten en goed presteren binnen nieuwe typen content van uitgevers die zijn ontworpen voor mobiele gebruikers. Wanneer u programmatic native-advertenties maakt, moet u overwegen om verschillende afbeeldingen of koppen te gebruiken en de prestaties van native ads beter bij te houden naast andere programmatic advertentiecampagnes.