E-mailadres

Een e-mailadres is een aanduiding voor een elektronische mailbox die berichten verzendt en ontvangt, ook wel e-mail genoemd, op een computernetwerk. Sinds de jaren tachtig volgen alle e-mailadressen hetzelfde formaat: @. Een voorbeeld is hieronder.

[email protected]

Helemaal rechts staat de .com-component voor het topleveldomein (TLD) voor het e-mailadres. Het kan ook worden vervangen door .org, .edu of een andere entiteit. Veelgebruikte TLD’s zijn onder meer:

  • .met: Gebruikt door entiteiten die zich bezighouden met handel
  • .org: Gebruikt door non-profitorganisaties
  • .edu: Gebruikt door onderwijsinstellingen
  • .net: Gebruikt door netwerkproviders
  • .gov: Gebruikt door overheidsinstanties

De domeinnaam is de specifieke naam van de organisatie. Dit kan elke naam zijn, maar bekende zijn onder meer Google.com of Target.com. De combinatie van de organisatienaam en TLD is het adres dat in een browser is ingevoerd om naar de website van de organisatie te gaan. Het @ (uitgesproken als “at”) -symbool is de verbinding tussen het domein en de persoon van wie het e-mailadres is. In dit geval is de persoon Jane Doe. Wanneer een e-mail naar dit adres wordt gestuurd, wordt het bericht verzonden naar Jane Doe op de domeinnaam.

Domeinnamen kunnen commercieel of persoonlijk zijn. Populaire e-mailproviders voor zakelijk of persoonlijk gebruik zijn onder meer Gmail, Yahoo en Microsoft Outlook. Bedrijven en websites kunnen aangepaste e-mailadressen voor hun domein kopen via een van deze opties of via hun website-hostingprovider.

In vroege e-mailsystemen werd een grote verscheidenheid aan niet-internet e-mailadressen gebruikt voordat de [email protected] vorm werd ingesteld in de jaren tachtig. De vroegste e-mailadressen moesten de ene gebruiker van de andere onderscheiden op een homogeen systeem, zoals een minicomputer of mainframe. Het adres was meestal de inlognaam van de gebruiker op het systeem, zoals 1980 bij gebruik van CompuServ, een van de grootste online services die vele soorten elektronische post ondersteunde.

Hoe u een e-mailadres aanmaakt

Om een ​​persoonlijk e-mailadres te maken dat niet verandert als u van school, baan of internetprovider verandert, maakt u een account aan bij een e-mailprovider naar keuze, zoals Gmail of Yahoo! Mail. De e-mailprovider zal vaak om uw voor- en achternaam vragen om uw unieke e-mailadres te creëren. Meestal gebruiken gebruikers hun naam in het e-mailadres, zodat de e-mail gemakkelijk herkenbaar is. Maak een wachtwoord om veilig toegang te krijgen tot uw e-mails, en u bent klaar.