Wat is het inhuren van vooringenomenheid?

Aanwervingsbias is het onbewuste vooroordeel voor of tegen een groep mensen dat het oordeel van een recruiter tijdens het rekruteringsproces beïnvloedt. Het laten beïnvloeden van vooroordelen bij het aannemen van kandidaten voor functies kan leiden tot eenvormigheid en gebrek aan diversiteit in een bedrijf of organisatie.

In een McKinsey-rapport uit 2015, Diversiteit is belangrijk, hebben bedrijven die sekse-inclusief en etnisch divers zijn, 25 procent meer kans om het financiële rendement te overtreffen dan hun respectieve nationale branchegenoten. Terwijl moderne bedrijven neigen naar een meer inclusief en divers personeelsbestand, staat de personeelsafdeling aan het roer om te zorgen voor eerlijkheid bij het aannemen van personeel, niet om een ​​specifieke etniciteit, ras of geslacht te verkiezen boven anderen.

Maar is het mogelijk om een ​​volledig onbevooroordeeld en neutraal oordeel te hebben bij het selecteren van gekwalificeerde kandidaten voor openstaande posities in een bedrijf? Het antwoord is ingewikkeld. Mensen hebben vooroordelen geleerd en in de loop van de tijd verzameld, waardoor ze door de getijden in een complexe wereld kunnen navigeren. Sociale constructies zoals ras, religie, cultuur, politiek en geslacht vormen de basis voor hun oordeel, mening en keuzecriteria.

Vooringenomenheid bij het aannemen van personeel verminderen

Vooroordelen kunnen echter worden getemperd door een bewuste poging om het onderwerp beter te kennen en door bewust te zijn van persoonlijke vooroordelen alvorens een beslissing te nemen. Het is een uitdaging om personeel aan te nemen, aangezien mensen de neiging hebben om een ​​voorkeur te geven aan een groep individuen die de voorkeur heeft boven anderen.

Aangezien het doel van rekrutering is om de beste kandidaat voor de baan te vinden, kan men door het verminderen van vooringenomenheid bij het aannemen van personeel de juiste persoon voor de functie selecteren en zichzelf besparen op beschuldigingen van discriminatie. Het verminderen van vooringenomenheid bij aanwerving helpt inclusiviteit en diversiteit te bevorderen, wat gunstig is voor het bedrijf omdat het de culturele dynamiek van een organisatie verandert. Een divers personeelsbestand ontwikkelt wederzijds respect tussen geslachten of etniciteiten, en het heeft een diepe en uitgebreide pool van talenten die creativiteit stimuleert en innovatie stimuleert.