Een meeteenheid voor verkeersdichtheid in een telecommunicatiesysteem. De erlang beschrijft het totale verkeersvolume van één uur of 3600 seconden.
Bijvoorbeeld 60 oproepen per uur van elk 5 minuten resulteren in het volgende aantal erlangs:
minuten verkeer in het uur = aantal oproepen x duur
minuten verkeer in het uur = 60 x 5
minuten als verkeer in het uur = 300
verkeersuren in het uur = 300/60
uren verkeer in het uur = 5
verkeerscijfer = 5 erlangs
Netwerkontwerpers gebruiken de erlang om verkeerspatronen binnen een spraaknetwerk te begrijpen en gebruiken de cijfers om te bepalen hoeveel lijnen er nodig zijn tussen een telefoonsysteem en een centraal kantoor of tussen netwerklocaties.
Erlang-berekeningen worden als volgt verder uitgesplitst:
- Erlang B – het meest gebruikte verkeersmodel. Erlang B wordt gebruikt om uit te rekenen hoeveel lijnen er nodig zijn als het verkeerscijfer tijdens het drukste uur bekend is. Dit model gaat ervan uit dat alle geblokkeerde oproepen onmiddellijk worden gewist.
- Uitgebreide Erlang B – vergelijkbaar met Erlang B, dit model kan worden gebruikt om rekening te houden met het aantal oproepen dat wordt geblokkeerd en onmiddellijk opnieuw wordt geprobeerd.
- Erlang C – dit model gaat ervan uit dat alle geblokkeerde oproepen in het systeem in de wachtrij staan totdat ze kunnen worden afgehandeld. Callcenters kunnen deze berekening gebruiken om te bepalen hoeveel call agents naar het personeel moeten, op basis van het aantal oproepen per uur, de gemiddelde duur van de les en de hoeveelheid tijd dat oproepen in de wachtrij staan.
De erlang is vernoemd naar de Deense telefoniste AK Erlang.