Poort

Een gateway kan naar een aantal termen verwijzen:

Gateway-knooppunt

Een gateway is een knooppunt in een computernetwerk dat dient als toegang tot een ander netwerk. Een knooppunt is een verwerkingslocatie waar gegevens stoppen om te worden getransporteerd of gelezen. Een computer of modem is bijvoorbeeld een knooppunt, terwijl een computerkabel dat niet is. Een gateway is een tussenstop voor data onderweg van of naar andere netwerken. Door gateways is het heen en weer sturen van data mogelijk.

Een gatewayknooppunt kan toepassingsservices uitvoeren en berekeningen uitvoeren. Het is het toegangspunt tot het domein.

Op de werkplek is de gateway de computer die verkeer van een werkstation naar het externe netwerk leidt dat de webpagina’s bedient. Het gatewayknooppunt werkt als een firewall en proxyserver. De firewall houdt ongewenst verkeer buiten. De proxyserver zorgt ervoor dat de echte server online gegevensverzoeken kan verwerken. Voor thuisgebruik is de gateway de internetprovider (ISP) die de gebruiker met internet verbindt.

De term gateway wordt soms door elkaar gebruikt met router, maar ze zijn niet hetzelfde. Een router is een fysiek apparaat dat een modem verbindt met alle op het netwerk aangesloten apparaten, zoals computers, smartphones en thuiscamera’s. Een gateway is anders doordat het gewoon een combinatie is van een router en modem. Het combineert de twee om een ​​enkel stuk hardware te bieden.

Satelliet gateway

Een satellietgateway is een computersysteem dat zich op een grondstation op aarde bevindt en dat gegevens en spraaksignalen van en naar de satelliet in een baan om de aarde verzendt naar het lokale netwerk. Het bevat de antennes en apparatuur die het radiofrequentiesignaal omzetten in een internetprotocolsignaal voor terrestrische connectiviteit.