Acroniem

Een acroniem is een woord dat wordt gevormd door het combineren van delen van een langere samengestelde term of zin, normaal gesproken de beginletter of letters. BTW staat bijvoorbeeld voor By the Way, en FORTRAN is de gekozen delen van de woorden op eenmula translator. Soms worden de gecombineerde letters uitgesproken als een woord, zoals de Nationale Aeronautiek en Stempo Aadministratie wordt algemeen bekend en uitgesproken als NASA (nah-suh), en de NOrth American TERDRAG Ode organisatie die bekend staat en wordt uitgesproken als de NAVO. (nee-slepen).

De term acroniem is afgeleid van Griekse wortels. Acr- betekent “hoogte of top” en -oniem betekent “naam”. De verbinding verscheen voor het eerst in Duitsland als “akronym” in 1921. De Engelse taal citeert de term die voor het eerst werd gebruikt in 1940.

Acroniem voorbeelden

De evolutie van e-mail, sms en instant messaging heeft geleid tot een uitgebreide reeks acroniemen voor veelgebruikte woordgroepen, zodat gebruikers berichten sneller kunnen voltooien. Populaire afkortingen worden hieronder vermeld.

Acroniem

Betekenis

zsm

Zo spoedig mogelijk

BRB

Ben zo terug

DM

Direct bericht

FYI

Ter informatie

IDK

Ik weet het niet

LMK

Laat het me weten

lol

Hardop lachen

NBD

Geen probleem

TBH

Om eerlijk te zijn

WFH

Werk vanuit huis

Een recursief acroniem is een acroniem dat wordt gebruikt in de computer- en technologie-industrie en dat verwijst naar een persoon, bedrijf of productnaam in het acroniem zelf. Vaak worden recursieve acroniemen gemaakt vanuit de egoïstische of humoristische aard van de ontwikkelaar. Een paar voorbeelden (zowel technologie als niet-technologie gerelateerd zijn:

  • FARM: Farm Animal Rights Movement
  • WINE: WINE is geen emulator
  • VISA: Visa International Services Association
  • RPM: RPM-pakketbeheer

Gerelateerde Links