Wat is een open dataprotocol (odata)?

OData, een afkorting van Open Data Protocol, definieert een protocol voor het opvragen en bijwerken van gegevens met behulp van bestaande webprotocollen. OData is een op REST gebaseerd protocol voor het opvragen en bijwerken van gegevens en is gebaseerd op gestandaardiseerde technologieën zoals HTTP, Atom / XML en JSON. Het verschilt van andere op REST gebaseerde webservices doordat het een uniforme manier biedt om zowel de gegevens als het gegevensmodel te beschrijven.

Het wordt beschouwd als een flexibele technologie om interoperabiliteit tussen ongelijksoortige gegevensbronnen, applicaties, diensten en klanten mogelijk te maken.

OData-standaardisatie

In mei 2012 dienden bedrijven als Citrix, IBM, Microsoft, Progress Software, SAP AG en WSO2 een voorstel in bij OASIS om het formele standaardisatieproces voor OData te starten. Veel Microsoft-producten en -services ondersteunen OData, waaronder Microsoft SharePoint, Microsoft SQL Server Reporting Services en Microsoft Dynamics CRM. OData V4.0 werd officieel goedgekeurd als een nieuwe OASIS-standaard in maart 2014 en werd ingediend door de OASIS Open Data Protocol-leden voor een openbare beoordeling van 30 dagen.

De OASIS OData-normen en ontwerpprincipes

Het protocol ondersteunt de beschrijving van datamodellen en het bewerken en opvragen van gegevens volgens die modellen. Het biedt faciliteiten voor metadata, gegevens, opvragen, bewerken, bewerkingen en vocabulaires.

De OASIS OData Versie 4.0 volgt deze ontwerpprincipes:

1) Geef de voorkeur aan mechanismen die werken op verschillende gegevensopslag. Ga in het bijzonder niet uit van een relationeel gegevensmodel.

2) Uitbreidbaarheid is belangrijk. Services moeten uitgebreide functionaliteit kunnen ondersteunen zonder dat clients niet op de hoogte zijn van die extensies.

3) Volg de REST-principes.

4) OData zou incrementeel moeten worden opgebouwd. Een zeer eenvoudige, compatibele service moet eenvoudig te bouwen zijn, met extra werk dat alleen nodig is om extra mogelijkheden te ondersteunen.

5) Houd het simpel. Pak de veelvoorkomende gevallen aan en zorg voor uitbreidbaarheid waar nodig.
[Bron: De OData-versie 4.0, deel 1: protocol]