Het uitbesteden

IT-uitbesteding is het gebruik van externe middelen, of het uitbesteden van sommige of alle informatietechnologie (IT) -functies die een bedrijf nodig heeft. Deze functies kunnen bestaan ​​uit infrastructuur, softwareontwikkeling, aansturen van strategie, onderhoud en het runnen van de servicedesk en andere functies.

Leveranciers van IT-outsourcing kunnen ofwel een volledig beheerde service bieden, wat betekent dat ze de volledige verantwoordelijkheid voor al het IT-onderhoud en -ondersteuning op zich nemen, of indien nodig aanvullende ondersteuning bieden aan een intern IT-team, wat bekend staat als co-sourced IT-ondersteuning. Een bedrijf dat IT-outsourcing gebruikt, kan ervoor kiezen om één provider te gebruiken voor al zijn IT-functies of het werk over meerdere providers te verdelen. Specifieke IT-services die doorgaans worden uitbesteed, zijn onder meer:

  • Applicatie ontwikkeling
  • Web hosting
  • Applicatie-ondersteuning
  • Database-ontwikkeling
  • telecommunicatie
  • Netwerken
  • ramp herstel
  • Beveiliging

Voordelen van IT-outsourcing

Bedrijven kiezen er om uiteenlopende redenen voor om hun IT-functies uit te besteden. Een paar zijn hieronder opgesomd.

Lagere IT-kosten

Door IT-functies uit te besteden, worden vaste IT-kosten omgezet in variabele IT-kosten, waardoor u alleen betaalt voor wat u gebruikt. De kosten die gepaard gaan met het inhuren van een fulltime IT-medewerker, zoals opleiding, verzekeringen, loonbelasting en pensioenregelingen, worden geëlimineerd.

Globale selectie

Middelen en vaardigheden die mogelijk niet ter plaatse beschikbaar zijn, kunnen elders in overvloed aanwezig zijn. Outsourcing zorgt voor een wereldwijd bereik van IT-professionals. Bovendien is er mogelijk niemand intern in het bedrijf die alle IT-behoeften kan beheren. Outsourcing is een haalbaar alternatief.

Implementatie

Een IT-outsourcingprovider heeft de middelen en expertise om direct nieuwe projecten op te starten. Dit betekent dat de implementatie van nieuwe technologie snel en zonder zorgen is dat het verkeerd is gedaan.

Naleving en beveiliging

Er zijn veel nalevings- en beveiligingsnormen waaraan een bedrijf moet voldoen, zoals de PCI-nalevingsstandaard, up-to-date firewalls en DMZ-installatie. Het inhuren van een IT-outsourcingleverancier stelt een bedrijf in staat het risico te minimaliseren dat gepaard gaat met het onderhouden van klantgegevens, gevoelige informatie en beveiligingsprotocollen.

Nadelen van IT-outsourcing

IT-outsourcing kan moeilijk zijn als er taalbarrières zijn. Wanneer een duidelijke uitleg van een probleem of oplossing vereist is, hebben zowel de medewerker als de leverancier te maken met onduidelijke communicatie. Bovendien vormen verschillende tijdzones nog een barrière voor communicatie en coördinatie. Ook is er kans op kwaliteitsverlies tenzij er veel tijd wordt geïnvesteerd in het screenen van IT-outsourcingleveranciers.

Soorten uitbesteding

IT-outsourcingfuncties bieden verschillende soorten:

  • Offshore outsourcing: IT-gerelateerd werk wordt naar een bedrijf in het buitenland gestuurd, wat betekent dat de kosten lager zijn en de economie stabiel is.
  • Nearshore uitbesteding: IT-gerelateerd werk wordt naar een bedrijf gestuurd dat een eigen grens deelt, wat betekent dat reizen en communicatie tussen de uitbesteder en de uitbesteder eenvoudiger is.
  • Uitbesteding aan land: IT-gerelateerd werk vindt plaats in hetzelfde land, zowel op afstand als op locatie.