Wat is data-analyse?

Gegevensanalyse is het systematische en alomtegenwoordige gebruik van geautomatiseerde processen, wiskundige en statistische hulpmiddelen, gegevensanalyse en geavanceerde computertechnologie zoals AI en machine learning om informatie en inzicht te verschaffen. Het wordt door organisaties gebruikt om hen te helpen beslissingen te nemen op basis van relevante gegevens van verschillende typen, inclusief gestructureerd en ongestructureerd, numeriek en categorisch, actueel en theoretisch. Data-analyse wordt vaak toegepast in het bedrijfsleven en is een belangrijk onderdeel van business intelligence. Maar het kan ook worden toegepast op andere gebieden, zoals onderwijs en overheid, om te helpen bij het plannen van strategieën en het implementeren van beleid.

Data-analyse is een brede term die verder wordt gedifferentieerd door waar deze wordt toegepast. Webanalyses bieden bijvoorbeeld waardevolle informatie met betrekking tot websites en andere gebruikers. Andere voorbeelden van specifieke analysetoepassingen zijn analyse van projectbeheer, analyse van big data en ingebedde analyse.

Analyse is een essentiële tool geworden, vooral in het bedrijfsleven, vanwege verschillende factoren.

  • Het volume en de frequentie van gegevens is enorm toegenomen
  • Het vermogen van technologie om gegevens vast te leggen, te ordenen, analyseren, modelleren en weer te geven, is verbeterd
  • En de waarde en betrouwbaarheid van het nemen van datagestuurde beslissingen om de resultaten te verbeteren, is bewezen

Meer bedrijven gebruiken data-analyse in hun hele organisatie. Marketingteams gebruiken CRM-software met klantanalyses om het genereren en converteren van leads te verbeteren. Moderne bedrijfssystemen bevatten nu analyses om HR te helpen bij het aannemen van beslissingen en personeelsbeheer. Het senior management is gestaag afhankelijk van analyses om hen te helpen beslissen welke projecten de meeste waarde opleveren, welke producten beter zullen verkopen of welke onderneming het laagste risico zal hebben. Gebruikers hoeven geen datawetenschappers te zijn om analytics in beschikbare softwareoplossingen te gebruiken en te waarderen. Sterker nog, het op een gebruiksvriendelijke manier dichter bij de medewerkers brengen van analytics is een grote trend.

Gegevensanalyse is niet exclusief voor grote ondernemingen. Cloud computing en SaaS geven kleine bedrijven toegang tot betaalbare oplossingen met data-analyse. De mogelijkheden van deze oplossingen om analyses te bieden, kunnen variëren. De meest voorkomende zijn:

  • beschrijvende analyses om patronen in historische gegevens weer te geven voor vergelijkingen
  • diagnostische analyse om anomalieën en relaties te laten zien
  • predictive analytics om trends te voorspellen en te tonen
  • prescriptieve analyses om opties voor te stellen op basis van resultaten van andere analyses.

Gegevensanalyse kan bedrijven van elke omvang helpen om hun markten, klanten, kosten, eisen en concurrenten beter te begrijpen, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen om hun prestaties te verbeteren en de juiste producten en diensten aan te bieden.