Wat is preventie van gegevensverlies (dlp)?

Preventie van gegevensverlies, of DLP, verwijst naar technologie of software die is ontwikkeld om de mogelijkheid van gegevensverlies of diefstal te beschermen en te voorkomen. Gegevensbeschermingssoftware is ontworpen om het verlies van gegevens te bewaken, detecteren en voorkomen terwijl ze in rust zijn, hetzij op opslagstations op locatie of in de cloud, en wanneer deze in gebruik of onderweg zijn.

DLP-beleid en -technologie vormen een belangrijk onderdeel van de uitgebreide beveiligingsprocedures van een organisatie, en ze helpen ervoor te zorgen dat vertrouwelijke of gevoelige bedrijfsinformatie niet wordt geopend of verzonden zonder de juiste autorisatie.

Preventie van gegevensverlies gaat bijna altijd gepaard met andere hardware- en softwarebeveiligingsmaatregelen in een onderneming, zoals firewalls, antivirus- en antimalwaresoftware en inbraakdetectiesystemen (IDS).

Beleid ter voorkoming van gegevensverlies en software-opties

Beleid ter voorkoming van gegevensverlies omvat doorgaans het gebruik van veilige codering voor e-mail, beveiligde verbindingen met websites via HTTPS en andere methoden voor het classificeren en beschermen van gevoelige informatie tegen onbedoelde of opzettelijke toegang of wijziging door onbevoegde gebruikers.

Instrumenten en beleid ter voorkoming van gegevensverlies zijn de laatste tijd meer gangbaar geworden door de toename van het aantal inbreuken op bedrijfsgegevens en door nationale en nationale regelgevende voorschriften en privacywetten zoals HIPAA. Enkele van de meer populaire DLP-leveranciers zijn Symantec, Mcafee, Trend Micro en Websense.