Wat is OS X Yosemite?

OS X Yosemite is versie 10.10 van het Mac OS X-besturingssysteem van Apple Computer voor Macintosh desktop-, laptop- en servercomputers. OS X Yosemite werd begin juni 2014 geïntroduceerd op Apple’s Worldwide Developers Conference (WWDC) in 2014, samen met iOS 8, en de officiële beschikbaarheid voor beide besturingssystemen wordt verwacht in de herfst.

Yosemite is de elfde update voor Mac OS X, na eerdere updates voor het besturingssysteem: Cheetah (v10.0), Puma (v10.1), Jaguar (v10.2), Panther (v10.3), Tiger (v10.4. 10.5), Leopard (v10.6), Snow Leopard (v10.7), Lion (v10.8), Mountain Lion (v10.9) en Mavericks (vXNUMX).

Beginnend met de Mavericks-release, liet Apple de grote kat-gebaseerde nomenclatuur van OS X-releases vallen en lanceerde een nieuwe reeks namen op basis van locaties in Apple’s thuisstaat Californië. OS X Yosemite dankt zijn naam aan het nationale park in het oostelijke deel van de staat dat een populaire bestemming is vanwege zijn prachtige watervallen en granieten kliffen.

Wat is er nieuw in Yosemite?

OS X Yosemite introduceert een aantal belangrijke nieuwe functies die passen bij een op iOS 7 geïnspireerde make-over voor de interface. De meest prominente van de nieuwe toevoegingen is een verzameling functies genaamd Continuïteit die zich richt op het verenigen van de ervaring tussen OS X-computers en het mobiele iOS-besturingssysteem van Apple.

Continuïteitsfuncties zijn onder meer Shared AirDrop voor het eenvoudig verzenden van bestanden tussen Macs en iPhones of iPads in de buurt, een Instant Hotspot-functie voor het bieden van Wi-Fi en internetconnectiviteit op Macs vanaf een iPhone of iPad, telefoonintegratie tussen Macs en iPhones, sms-relaying en een handige Handoffs-functie voor het delen van “work-in-progress” -documenten en andere bestanden tussen Mac- en iOS-apparaten.

Bijkomende nieuwe functies en verbeteringen in OS X Yosemite zijn onder meer Notification Center en iCloud-verbeteringen, een opnieuw ontworpen en krachtiger Spotlight-zoekprogramma, Mail Drop en Mail Markup-mogelijkheden en meer.