Encryptie

Versleuteling is het proces waarbij gegevens in een geheim formaat worden vertaald, zodat alleen geautoriseerde partijen de informatie kunnen begrijpen. Platte tekst of leesbare gegevens die niet zijn gecodeerd, worden omgezet in gecodeerde tekst of gecodeerde gegevens die onleesbaar zijn. Versleuteling neemt leesbare gegevens en verandert deze zodat ze willekeurig lijken. Dit wordt gedaan om de vertrouwelijkheid van gegevens die via een netwerk worden verzonden, te beschermen en te beveiligen.

Om een ​​versleuteld bestand te kunnen lezen, moet de ontvanger toegang hebben tot een geheime sleutel of wachtwoord waarmee hij de informatie terug kan vertalen naar de oorspronkelijke vorm. Dit proces wordt decodering genoemd.

Hoewel het willekeurig lijkt, vereist codering het gebruik van een coderingssleutel. Deze sleutel bestaat uit een reeks tekens die in combinatie met een algoritme wordt gebruikt om de platte tekst om te zetten in gecodeerde tekst en vice versa. Elke sleutel is uniek.

Soorten versleuteling

Er zijn twee hoofdtypen codering: asymmetrisch (ook bekend als cryptografie met openbare sleutel) en symmetrisch. Het grootste verschil tussen de twee is dat symmetrische codering één sleutel gebruikt voor zowel codering als decodering, en asymmetrische codering gebruikt een openbare sleutel voor codering en een privésleutel voor decodering. Symmetrische codering is de eenvoudigste en meest gebruikte techniek. Hoewel het langer duurt om asymmetrische codering uit te voeren vanwege de complexe logica die erbij betrokken is, is het vanuit beveiligingsoogpunt een betere keuze.

Voorbeelden van versleuteling

  • Data Encryption Standard (DES): DES is een low-level encryptiestandaard die in 1977 door de Amerikaanse overheid is vastgesteld. DES gebruikt een 56-bits sleutel en maakt gebruik van de blokcoderingsmethode, die tekst opsplitst in 64-bits blokken en versleutelt hen. Vanwege technologische vooruitgang is DES relatief verouderd voor het beschermen van gevoelige gegevens.
  • Triple DES: Triple DES voert driemaal DES-codering uit. Het versleutelt, ontsleutelt en versleutelt vervolgens opnieuw gegevens. Het versterkt de oorspronkelijke DES-norm.
  • RSA-algoritme: RSA staat voor Rivest, Shamir en Adelman, de uitvinders van de techniek. Het algoritme is gebaseerd op de aanname dat er geen efficiënte manier is om zeer grote getallen te factoriseren. Het afleiden van een RSA-sleutel vereist daarom een ​​buitengewone hoeveelheid computerverwerkingskracht en -tijd.
  • Advanced Encryption Standard (AES): vanaf 2002 is AES de standaard van de Amerikaanse overheid en vervangt DES. Het werkt op meerdere netwerklagen tegelijk en wordt wereldwijd gebruikt.