Windows xp

Windows XP is een besturingssysteem dat Microsoft in 2001 introduceerde. Het diende als een innovatie van de Windows NT-kernel en een opvolger van Windows Me (voor consumenten) en Windows 2000 (voor bedrijven). Het werd uiteindelijk in 2006 opgevolgd door Windows Vista.

Net als de meeste andere Windows-besturingssystemen is XP beschikbaar in twee versies: Home Edition (alleen 32-bits) en Professional Edition (32- of 64-bits). Mobiliteit was destijds een belangrijk aandachtspunt in alle facetten van de technologie, dus beide versies van XP bevatten ondersteuning voor plug-and-play-functies en draadloze netwerkconnectiviteit met behulp van de 802.11x draadloze beveiligingsstandaard. Beide versies waren ook beschikbaar als volledige licentie of als upgrade naar een bestaand Windows-besturingssysteem.

Geschiedenis van Windows XP

Vóór de officiële release in 2001, was XP ontwikkeld als twee afzonderlijke projecten (genaamd “Odyssey” en “Neptune”) totdat ze werden geconsolideerd onder de titel “Whistler”. Het was bedoeld om de voorheen verschillende lijnen van besturingssystemen voor consumenten en ondernemingen samen te voegen, waardoor de ontwikkeling van MS-DOS effectief werd beëindigd.

De marketing-slogan voor XP in 2001 was oorspronkelijk “Prepare to Fly”, maar de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten zorgden ervoor dat Microsoft de berichtgeving verschoof naar “Yes You Can” om negatieve repercussies te vermijden. De lancering werd meteen als een succes beschouwd. Veel gebruikers prezen het gebruiksgemak, de stabiliteit en de prestatievoordelen naast andere voordelen.

De eerste release van Windows XP werd gevolgd door de release van Windows XP 64-bits editie (v2002) en Windows XP 64-bits editie (v2003). Windows XP Media Center Edition werd in 2002 ook uitgebracht voor thuisbioscoopsystemen en vergelijkbare entertainmentomgevingen. Het omvatte ondersteuning voor een digitale videorecorder (DVR) en uitgebreide multimedia-inhoud.

In 2014 kondigde Microsoft aan dat het de ondersteuning voor Windows XP zou beëindigen. Deze stap had een aanzienlijke impact op zowel zakelijke als overheidsgebruikers, en er kwamen al snel compatibiliteitsproblemen aan de oppervlakte, evenals een aantal beveiligingsproblemen die niet langer zouden worden aangepakt met systeemupdates of patches. Als gevolg hiervan hebben veel gebruikers deze risico’s afgewogen tegen de kosten van upgraden naar een nieuw besturingssysteem en de bijbehorende leercurve. Tegenwoordig werkt nog steeds minder dan 1% van de apparaten op Windows XP.

Windows XP-functies

De XP-uitgave was naar verluidt de belangrijkste Windows-uitgave sinds Windows 95. Afkorting van “ervaring”, introduceerde Windows XP natuurlijk een grotere focus op de gebruikersinterface; Naast een bijgewerkte look en feel, bood XP een stabielere en betrouwbaardere omgeving dan eerdere versies van Windows. Andere kenmerken van Windows XP zijn:

  • Automatische updates
  • Ondersteuning voor Internet Explorer 6
  • Windows Messenger
  • Meertalige ondersteuning (Professional Edition)
  • Remote Desktop (professionele editie)
  • Bijgewerkt Start-menu, inclusief ondersteuning voor venstergroepering, vastgezette itemlijsten, enz.
  • Sneller opstarten, aanmelden, afmelden, slaapstand en gebruikerswisselfuncties