wifi

Wi-Fi is een draadloze netwerktechnologie die gebruikmaakt van radiogolven om draadloze high-speed internettoegang te bieden. Een veel voorkomende misvatting is dat de term Wi-Fi een afkorting is voor “wireless fidelity”, maar Wi-Fi is een handelsmerk die verwijst naar IEEE 802.11x-standaarden.

Wi-Fi is ontstaan ​​in Hawaï in 1971, waar een draadloos UHF-pakketnetwerk genaamd ALOHAnet werd gebruikt om de eilanden met elkaar te verbinden. Latere protocollen die in 1991 door NCR en AT&T werden ontwikkeld, WaveLAN genaamd, werden de voorloper van de IEEE 802.11-standaarden.

De Wi-Fi Alliance werd opgericht in 1999 en bezit momenteel het geregistreerde Wi-Fi-handelsmerk. Het definieert Wi-Fi specifiek als alle “wireless local area network (WLAN) -producten die zijn gebaseerd op de 802.11-normen van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).”

Aanvankelijk werd Wi-Fi gebruikt in plaats van alleen de 2.4 GHz 802.11b-standaard, maar de Wi-Fi Alliance heeft het algemene gebruik van de Wi-Fi-term uitgebreid met elk type netwerk of WLAN-product op basis van een van de 802.11 standaarden, waaronder 802.11b, 802.11a, enz. in een poging om verwarring over draadloze LAN-interoperabiliteit te voorkomen.

Hoe werkt wifi?

Wi-Fi-netwerken hebben geen fysieke bekabelde verbinding tussen zender en ontvanger. In plaats daarvan werken ze met behulp van radiofrequente (RF) -technologie, een frequentie binnen het elektromagnetische spectrum die verband houdt met de voortplanting van radiogolven. Wanneer een HF-stroom aan een antenne wordt geleverd, wordt een elektromagnetisch veld gecreëerd dat zich vervolgens door de ruimte kan voortplanten.

De hoeksteen van elk draadloos netwerk is een toegangspunt (AP). De primaire taak van een toegangspunt is het uitzenden van een draadloos signaal dat computers kunnen detecteren en gebruiken om een ​​verbinding met het netwerk tot stand te brengen. Om verbinding te maken met een toegangspunt en lid te worden van een draadloos netwerk, moeten computers en apparaten zijn uitgerust met draadloze netwerkadapters.

Aanbevolen Reading: Hoe draadloze netwerken werken

Wi-Fi versus internet

Wi-Fi en internet zijn nauw verwant en worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn belangrijke verschillen tussen beide. Allereerst is internet een wide area network (WAN) dat een reeks protocollen gebruikt om informatie tussen netwerken en apparaten over de hele wereld te verzenden. Wi-Fi is daarentegen gewoon een middel om apparaten zonder kabels aan te sluiten.

Het is heel goed mogelijk om een ​​Wi-Fi-verbinding te hebben zonder internettoegang als er geen modem of internetservice van een ISP is. Om deze reden is de signaalsterkte van een Wi-Fi-netwerk niet direct gecorreleerd met de internetsnelheid die een gebruiker kan ervaren wanneer deze is verbonden. Het is ook de reden waarom geïsoleerde problemen met de internetverbinding meestal worden toegeschreven aan het apparaat of de Wi-Fi-netwerkrouter van de gebruiker, in tegenstelling tot de service van de ISP.

Wi-Fi-apparaten

Wi-Fi wordt ondersteund door vele toepassingen en apparaten, waaronder videogameconsoles, smart home-apparaten, tablets, mobiele telefoons en andere soorten consumentenelektronica. Dit ondersteuningsniveau vereist soms een differentiatie tussen Wi-Fi en Internet of Things (IoT). Waar wifi vaak wordt gebruikt als onderdeel van IoT, is een compleet IoT-ecosysteem veel complexer en kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd met elkaar communiceren. Met Wi-Fi is communicatie meestal beperkt tot één kanaal tussen de gebruiker en een apparaat tegelijk.

Alle producten die zijn getest en goedgekeurd als “Wi-Fi Certified” (een geregistreerd handelsmerk) door de Wi-Fi Alliance, zijn gegarandeerd compatibel met elkaar, zelfs als ze van verschillende fabrikanten zijn. Dit betekent dat een gebruiker met een Wi-Fi Certified-product elk merk router of modem kan gebruiken met elk ander merk clienthardware dat ook als Wi-Fi Certified wordt beschouwd.

Producten die deze certificering doorstaan, moeten op hun verpakking een identificerend zegel dragen met de vermelding ‘Wi-Fi Certified’ en de gebruikte radiofrequentieband (2.5 GHz voor 802.11b, 802.11g of 802.11n en 5 GHz voor 802.11a) . Om de paar jaar worden nieuwe generaties van de 802.11x-standaard uitgebracht om betere prestaties en beveiliging te bieden.

Top 5 Wi-Fi-gerelateerde vragen

  1. Wat is de Wi-Fi Alliance?
  2. Wat is draadloos?
  3. Wat is Wireless Lan (WLAN)?
  4. Wat is 802.11?
  5. Wat is wifi ingeschakeld?