Wat is het internet?

Internet wordt doorgaans gedefinieerd als een wereldwijd netwerk dat miljoenen computers met elkaar verbindt. Meer dan 190 landen zijn verbonden in de uitwisseling van gegevens, nieuws en meningen.

Het internet is gedecentraliseerd

In tegenstelling tot online diensten, die centraal worden aangestuurd, is het internet per definitie gedecentraliseerd. Elke internetcomputer, een host genaamd, is onafhankelijk. Operators kunnen kiezen welke internetservices ze willen gebruiken en welke lokale services ze beschikbaar willen stellen aan de wereldwijde gemeenschap. Opmerkelijk genoeg werkt deze anarchie door ontwerp buitengewoon goed. Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot internet. De meeste online services bieden toegang tot bepaalde internetservices. Het is ook mogelijk om toegang te krijgen via een commerciële Internet Service Provider (ISP).

Is internet en internet hetzelfde?

Het internet is geen synoniem met World Wide Web. Het internet is een enorm netwerk van netwerken, een netwerkinfrastructuur. Het verbindt miljoenen computers wereldwijd met elkaar en vormt een netwerk waarin elke computer kan communiceren met elke andere computer, zolang ze beide met internet zijn verbonden. Het World Wide Web, of kortweg het web, is een manier om via internet toegang te krijgen tot informatie. Het is een model voor het delen van informatie dat bovenop internet is gebouwd.

Aanbevolen literatuur: Het verschil tussen internet en World Wide Web.

Wie is de eigenaar van internet?

Niemand is echt eigenaar van internet en geen enkele persoon of organisatie beheert het internet in zijn geheel. Het internet is meer een concept dan een daadwerkelijke tastbare entiteit, en het is afhankelijk van een fysieke infrastructuur die netwerken met andere netwerken verbindt.

Aantal wereldwijde gebruikers

Volgens Live-statistieken op internet, op 12 augustus 2016 waren er naar schatting 3,432,809,100 internetgebruikers wereldwijd. Het aantal internetgebruikers vertegenwoordigt bijna 40 procent van de wereldbevolking. Het grootste aantal internetgebruikers per land is China, gevolgd door de Verenigde Staten en India.

In september 2014 bedroeg het totale aantal websites met een unieke hostnaam online meer dan 1 miljard. Dit is een stijging ten opzichte van één website (info.cern.ch) in 1991. De eerste miljard internetgebruikers wereldwijd werden bereikt in 2005.