Rol

De term scrollen verwijst naar het verticaal of horizontaal verplaatsen van het visuele gedeelte van een webbrowser of toepassingsvenster. Vensters die op apparaten verschijnen, zoals pc’s, laptops, tablets en mobiele telefoons, zijn niet groot genoeg om alle inhoud die op een pagina aanwezig is tegelijkertijd weer te geven. Door door de pagina te bladeren, kunnen gebruikers alle inhoud in fragmenten bekijken.

Scrollen wordt beschouwd als een van de basismethoden voor gebruikersnavigatie. U kunt scrollen in verschillende stappen. Sommige toepassingen kunnen regel voor regel of pagina voor pagina worden gescrold. De meeste browser- en applicatievensters kunnen vrij worden gescrolld met bepaalde apparatuur, namelijk muizen, toetsenborden, touchpads en touchscreens.

Verticaal scrollen versus horizontaal scrollen

Er zijn twee soorten scrollen: verticaal en horizontaal. Verticaal scrollen is het op en neer scrollen van een pagina. Dit is het meest voorkomende type scrollen, aangezien de meeste sites en applicaties overeenkomen met de breedte van een venster, maar niet met de hoogte.

Horizontaal scrollen is het scrollen van de ene kant van een pagina naar de andere. Dit is gebruikelijk in toepassingen met uitbreidbare spreadsheets, zoals Microsoft Excel en Google-spreadsheets. Hoewel sommige websites en applicaties niet automatisch in de breedte van een venster passen als het te klein is, is horizontaal scrollen vereist.

Manieren om te scrollen

Browsers en applicaties bieden scrollfuncties die zijn afgestemd op de gebruikerservaring van de apparaten waarop ze worden gebruikt. Hier zijn verschillende manieren om door verschillende soorten apparaten te bladeren.

Scrollen met een muis

Vrijwel alle vensters hebben een schuifbalk aan de rechterkant van het venster voor verticaal scrollen of aan de onderkant van het venster voor horizontaal scrollen. Met een computermuis kunnen gebruikers op de schuifbalk klikken en deze in beide richtingen slepen om hun weergave van de inhoud te wijzigen.

De meeste moderne muizen zijn ook gebouwd met een scrollwiel tussen de linker- en rechterklikknop. Door het wiel op en neer te rollen in een geselecteerd venster, kan de gebruiker verticaal scrollen.

Scrollen met een toetsenbord

De meest gebruikelijke manier om met een toetsenbord te scrollen, is door de pijltoetsen te gebruiken. De pijlen omhoog en omlaag worden gebruikt om verticaal te scrollen, terwijl de pijlen naar links en rechts horizontaal scrollen. In sommige gevallen kan de spatiebalk ook worden gebruikt om een ​​pagina naar beneden te scrollen.

Scrollen met een touchpad

De meeste touchpads die in laptops zijn ingebouwd, zijn ontworpen om met twee vingers te scrollen. Door twee vingers op het touchpad te plaatsen en ze tegelijk langs beide assen te bewegen, kan de gebruiker de pagina in de betreffende richting verplaatsen.

Touchpads hebben ook de mogelijkheid om met de cursor te klikken. Deze functionaliteit kan worden gebruikt om schuifbalken te klikken en te verslepen, net als een computermuis.

Scrollen met een touchscreen

Op apparaten met aanraakschermen kunnen gebruikers scrollen door met hun vingers de pagina verticaal, horizontaal en in sommige gevallen diagonaal te slepen.