Processorfabrikant AMD verandert de branding van zijn eigen grafische producten. Toekomstige modellen zullen draaien onder “AMD Radeon Graphics”. Het merk ATI zal niet langer worden gebruikt.
In de herfst van 2006 investeerde AMD in een bedrijfseenheid voor GPU’s (Graphics Processing Unit) en kocht het ATI Technologies. De deal van 5,4 miljard dollar is een van de grootste overnames in de IT-geschiedenis. Sindsdien werden AMD-systemen gecombineerd met de eigen ATI graphics van het bedrijf, waarbij de twee merken AMD en ATI elk met een eigen merk op de markt aanwezig waren.
Nu heeft het AMD-concern in een telefonische conferentie gezegd dat toekomstige producten van de grafische divisie niet meer onder het ATI-merk op de markt zullen worden gebracht, maar onder het nu sterkere “AMD”-merk. De reden: bij gebruikers die bekend zijn met de innerlijke werking van pc’s, is het merk “AMD” sterker dan “ATI”.
Het Radeon Graphics-logo
Concreet betekent dit dat toekomstige productgeneraties (de Radeon HD-6000-serie wordt in oktober verwacht) niet langer als ATI-producten op de markt zullen worden gebracht. Voortaan werken fabrikanten van grafische kaarten die op GPU’s van ATI vertrouwen, met producten onder het uniforme merk “AMD Radeon Graphics”. Verschillende OEM-versies zullen alleen op de markt worden gebracht met een “Radeon Graphics”-logo. Het merk “Fire Pro” – naast Radeon het tweede grote merk van ATI – zal op dezelfde wijze worden behandeld. Ook hier zal het merk niet langer “ATI Fire Pro Graphics” zijn, maar “AMD Fire Pro Graphics” of “Fire Pro Graphics”. Het afscheid van het merk ATI zal geen gevolgen hebben voor de huidige serie.
Achtergronden ATI
ATI werd in 1985 in Canada opgericht door drie emigranten uit Hongkong en produceerde aanvankelijk alleen geïntegreerde schakelingen (ASIC’s). De basis voor het succes werd gelegd met het eerste grote contract in het jaar van de oprichting. In die tijd leverde ATI 7.000 grafische chips per week aan Commodore. ATI werd een miljardenbedrijf door de Radeon productlijn en de samenwerking met talrijke OEM fabrikanten uit de grafische kaarten omgeving.