DCIM in het veiligste datacenter van Zwitserland

Datacenterexploitant Deltalis rust zijn datacenter in een voormalige Zwitserse militaire bunker uit met Data Centre Infrastructure Management (DCIM) van Vertiv. Het doel: nog meer veiligheid en een hogere energie-efficiëntie.

Diep in de Zwitserse bergen, in een voormalige militaire bunker, heeft de aanbieder van modulaire en schaalbare datacenterdiensten Deltalis zijn zaakjes voor elkaar. Het aanbod varieert van pure hostingdiensten tot volledig beheerde diensten – met een hoog beveiligingsniveau.

Naast de fysieke veiligheid die de bergen bieden, elimineert de geografische ligging de risico’s die zich in een stedelijke omgeving voordoen. Daartoe behoren trillingen, overbelaste elektriciteitsnetten en bouwwerkzaamheden. Aangezien de locatie op slechts 60 minuten van Zürich ligt, is het bedrijf nog steeds verbonden met een van de bloeiende commerciële centra in Europa – de ideale uitvalsbasis voor zaken in binnen- en buitenland.

De diensten die Deltalis aanbiedt, omvatten zowel rackspace in open co-locatieruimtes als aparte dedicated ruimtes met ruimtes van enkele honderden vierkante meters. Het datacenter bevindt zich midden in een van de belangrijkste regio’s voor de opwekking van hydro-elektrische energie in Zwitserland en profiteert van een 100 procent lokale, stabiele groene stroomvoorziening.

Naast co-locatie biedt het bedrijf zijn klanten ook out-of-band access as-a-service – voor al diegenen die afhankelijk zijn van minimale responstijden in geval van problemen binnen hun infrastructuur. Frank Harzheim, CEO van het bedrijf, legt uit: “Toen we het bedrijf oprichtten, streefden we drie hoofddoelen na. In de eerste plaats wilden we absolute fysieke en digitale veiligheid bieden waar onze klanten zonder voorbehoud op kunnen vertrouwen.” Zwitserland stond onlangs op de derde plaats in de lijst van landen wat betreft het risico bij het exploiteren van een datacenter.

“We wilden ook een datacenter bouwen dat het vertrouwen geniet van de Zwitserse markt, een van de meest veeleisende ter wereld,” vervolgt Harzheim. “

Een van de veiligste datacenters ter wereld

Door het Deltalis-datacenter in de voormalige militaire bunker te bouwen, zijn Frank Harzheim en zijn team erin geslaagd een van de veiligste datacenters ooit te creëren.

Daarnaast zet het bedrijf zich in voor duurzaamheid. Daarom verkoos het een bestaande faciliteit over te nemen in plaats van een volledig nieuwe te bouwen.

De faciliteit is diep in de rots uitgehouwen. In feite biedt de infrastructuur van de ex-militaire bunker nog veel meer voordelen voor het bouwen en exploiteren van een datacenter.

Als in Zwitserland gevestigd bedrijf is het onderworpen aan de strenge Zwitserse federale wetgeving inzake gegevensbescherming. Deltalis bedient een breed scala aan internationale klanten. Daartoe behoren veel kleine en middelgrote ondernemingen die in hoge mate afhankelijk zijn van veilige hosting en beheer van hun gegevens.

Naast de typische gebruiksscenario’s gebruiken veel klanten de faciliteit ook als back-uplocatie voor noodherstel. Anderen zijn zelf aanbieders van clouddiensten en zetten zich in voor de veiligheid van hun eigen klanten. Naast diverse andere factoren zorgt met name de ISO 27001-certificering ervoor dat Deltalis dit vertrouwen waarmaakt.

DCIM en de ISO 27001-certificering

Vertiv was vanaf het begin de partner bij uitstek. Dit vanwege de uitgebreide ervaring van de onderneming op het gebied van stroomvoorziening en thermisch beheer, die voor Deltalis van fundamenteel belang zijn, zoals voor elke andere leverancier van bedrijfskritische diensten. Vertiv kon echter ook een strategische bijdrage leveren aan de verbetering van de monitoring- en managementinfrastructuur van de faciliteit.

Om niet alleen aan alle eisen van ISO 27001 te voldoen, maar deze zelfs te overtreffen, werd het DCIM-platform “Trellis” van Vertiv geïmplementeerd voor het beheer van de datacenterinfrastructuur – met aanzienlijke verbeteringen op het gebied van transparantie, controle en planning. Met realtime infrastructuuroptimalisatie en een modulair en adaptief ontwerp biedt het platform belangrijke inzichten in kritieke datacenterinfrastructuursystemen.

De status van het Deltalis-datacenter kan op elk moment in realtime worden gecontroleerd door het stroomverbruik, de prestaties van kritieke systemen en belangrijke bronnen zoals alarmen te onderzoeken.

Harzheim zegt: “Elke besluitvormer die ooit het proces van ISO 27001-certificering heeft doorlopen, weet wat de zeer veeleisende eisen van deze norm zijn. Het laat geen ruimte voor dubbelzinnigheid of fouten en vereist een systematische aanpak van de behandeling van gevoelige bedrijfsgegevens”.

Deltalis moest een reeks risicobeheerprocessen doorlopen om de voortdurende beveiliging van zijn gegevens te waarborgen. Deze maatregelen zouden gevolgen hebben gehad voor het personeel, de werkstromen en de IT-systemen. “Ondanks deze uitdagingen kunnen we onze klanten nu aanzienlijke voordelen bieden, waaronder voortdurende bedrijfscontinuïteit, beter risicobeheer, naleving van de regelgeving en het wegnemen van belangrijke veiligheidsrisico’s”, merkt Harzheim op.

Rekening houden met eigenaardigheden

Hiervoor moesten echter eerst de fysieke beperkingen van de bestaande infrastructuur worden overwonnen met behulp van slimme technologie. “In ons geval konden we niet zomaar een heel nieuw datacenter bouwen op een braakliggend terrein. In plaats daarvan moesten we een bestaand gebouw met een oorspronkelijk andere bestemming omvormen tot een sterk geoptimaliseerd en efficiënt datacenter,” gaat de CEO van Deltalis dieper in op de moeilijkheden.

“We hadden ook behoefte aan uitgebreide zichtbaarheid en volledige controle over de prestaties en alle andere aspecten van ons datacenter die essentieel zijn voor de levering van onze diensten. Daarom staat een DCIM-oplossing centraal in onze activiteiten,” aldus Harzheim.

Het bedrijf besefte al vroeg dat het door te investeren in een uitgebreide DCIM-oplossing veel efficiënter kon voldoen aan de service-level agreements (SLA’s) met zijn klanten en tegelijkertijd zijn eigen bedrijfsflexibiliteit kon behouden. Nu toont de baas zich tevreden: “Vertiv heeft met het Trellis-platform een overtuigende oplossing. De combinatie van hardware en software en de mogelijkheid om waarschuwingen uit heterogene systemen te consolideren, waren voor ons doorslaggevende factoren. Het platform blinkt uit als het gaat om het samenvoegen van verschillende talen en protocolsystemen in één centrale interface. Bovendien bestond het team dat ons ondersteunde uit deskundigen die we konden vertrouwen en wier werk ons volledig overtuigde.”

Belangrijke beslissingen

Het personeel moet in staat zijn weloverwogen beslissingen te nemen – vooral met betrekking tot capaciteitsbeheer. “Als datacenterexploitant gaan we in theorie uit van 100 procent bezetting. In werkelijkheid is het echter moeilijk om zelfs maar in de buurt van dit cijfer te komen. Hoe meer we onze ruimte gebruiken, hoe meer we rekening moeten houden met de impact op het koelsysteem en andere operationele factoren,” geeft Harzheim als voorbeeld.

Met Trellis is nu een veel efficiënter besluitvormingsproces mogelijk. Het platform maakt een efficiënte capaciteitsplanning mogelijk om de 99,999 procent beschikbaarheid te halen die in de SLA’s met hun klanten is beloofd.

Daarnaast zit het grootste deel van de bedrijfskosten in de stroomvoorziening. “DCIM helpt ons deze belangrijke operationele factor te optimaliseren. Dit gecombineerde inzicht stelt ons in staat maximaal te profiteren van onze enorme investering en van de bestaande apparatuur.”

Dit komt doordat de gezondheid van het datacenter op elk moment in real time kan worden gecontroleerd door het stroomverbruik of de prestaties van kritische systemen of belangrijke bronnen zoals alarmen te onderzoeken.

Nieuwe service voor klanten

Als neveneffect heeft Deltalis nu een ander belangrijk unique selling point. Harzheim: “Nu kunnen we klanten onze ‘Virtual View-service’ aanbieden: transparantere rapportage en DCIM-mogelijkheden om hen te helpen hun eigen infrastructuur te verbeteren.”

“Gecombineerd met onze ‘Virtual Reach-service’, die vertrouwt op Vertiv’s veilige beheer op afstand, bieden we de beschikbaarheid en transparantie die onze klanten nodig hebben. Dit is vooral van belang voor onze internationale klanten die, naar onze ervaring, niet regelmatig ter plaatse zijn. Het stelt hen in staat om hun IT-infrastructuur op afstand te beheren en efficiënte strategische beslissingen te nemen.”

Bespreking van het onderwerp

Vertiv en DCIM op DataCenter Day 2017

De DataCenter Day vindt dit jaar plaats op 24 oktober 2017 in het Vogel Convention Center (VCC) Würzburg. Het bedrijf Vertiv zal er zijn, en beter nog: zijn Vice President Solutions, Dr Thomas Koch.

Dit jaar is zijn onderwerp een workshop om 16.15 uur over edge computing. In een vooruitblik op de inhoud zegt hij: edge computing biedt altijd een oplossing wanneer de weg naar de cloud te smal of te ver is, gegevens lokaal moeten worden geback-upt of de werking ter plaatse moet functioneren zonder netwerkverbinding. De eisen die aan de infrastructuur worden gesteld – beschikbaarheid, capaciteit, efficiëntie en veiligheid – zijn echter nauwelijks lager dan die voor grote datacentra.

DCIM wordt ook nadrukkelijk vertegenwoordigd, door Holger Nickel, Managing Director van Aixpertsoft. In de aankondiging van zijn workshop om 11.35 uur zegt hij: “De “digitale tweeling” is het virtuele beeld van uw datacentrum door middel van software. Naast visualisatie voor planning en virtuele walk-throughs helpen abstraherende grafieken om netwerkverbindingen of virtualisaties overzichtelijk weer te geven.”

Hij betrekt daarbij ook diensten uit virtuele systemen en via logische netwerken en spreekt uit wat velen nog steeds niet willen toegeven: “Kennis van hun structuur in relatie tot de structurele en systemische basisinfrastructuur is elementair voor succesvolle dienstverlening.”

Hier vindt u de agenda en registratie.

Deltalis begint al in de pre-salesfase van een project. “We kunnen onze klanten diepgaand adviseren en hen helpen de ruimte die ze nodig hebben beter te bepalen, vloerplannen visueel weer te geven in een 3D-model en hen een volledig beeld te geven van hun geplande project.” Harzheim concludeert: “Op deze manier bieden wij een echte toegevoegde waarde die verder gaat dan alleen het vloeroppervlak.”