Atlassian reorganiseert zijn cloud-aanbod

De trend naar thuiskantoren laat ook zijn sporen na in de softwareontwikkeling. Atlassian profiteert hiervan met cloudgebaseerde samenwerkingstools. Het bedrijf organiseert de dienst volledig via partners.

Het Londense bedrijf Atlassian biedt tools en samenwerkingsoplossingen voor softwareontwikkelaars. Zo vormt “Jira” een organisatorische steun voor softwareteams, die het kunnen gebruiken om hun activiteiten te coƶrdineren, van de eerste stappen tot de release. “Confluence” biedt een team-werkruimte die bedoeld is om professionele uitwisseling te vergemakkelijken. “Trello” geeft projectdeelnemers een overzicht van status en taken. Het bedrijf doet steeds meer een beroep op werk op afstand. De aangeboden toepassingen zijn klassiek beschikbaar in server- en datacenterversies, maar – in lijn met de trend naar kantoren aan huis – zijn ze steeds meer in trek als cloud-oplossingen. En op dit punt heeft de Britse provider een tandje bijgezet.

Nieuw cloudaanbod

“Cloud Premium”, het vorige cloudaanbod van Atlassian, zal ook in de toekomst beschikbaar blijven. Daarnaast biedt het bedrijf nu “Cloud Enterprise” aan, specifiek voor de doelgroep van wereldwijd actieve bedrijven die een theoretisch onbeperkt aantal instances in licentie willen nemen en deze willen beheren via centraal gebruikersbeheer en gestandaardiseerde facturering. De bijbehorende ondersteuning met een toegewijd team gaat hand in hand met een responstijd van 30 minuten voor kritieke problemen. Ondersteuning voor single sign-on (SSO), auditlogs en afgedwongen tweefactorverificatie zijn standaard inbegrepen, zonder extra kosten.

Partners zijn gewild

Atlassian heeft geen eigen serviceorganisatie opgebouwd en vertrouwt voor services volledig op gecertificeerde partners. Technologiepartnerships spelen hier in de praktijk een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij de integratie van oplossingen van AWS, Slack of Okta. Solution partners nemen de implementatiewerkzaamheden op zich, inclusief productadvies bij de klant.

Atlassian biedt training, certificering en een verkoop- en marketingpakket als onderdeel van het partnerprogramma.

Felix Kugler, Manager Channel DACH & Eastern Europe, Atlassian

Felix Kugler, Manager Channel DACH & Eastern Europe, Atlassian

Felix Kugler, Manager Channel DACH & Eastern Europe, schetst de mogelijkheden voor waardecreatie: “Naast pure licentiebusiness als verdienmogelijkheid voor solution partners zijn er dus vooral differentiatiemogelijkheden met betrekking tot het ontwerpen en aanbieden van oplossingen op basis van Atlassian-producten.”

Marketing eigen apps

“Daarnaast biedt Atlassian overeenkomstige partners via het Marketplace-programma de mogelijkheid om hun aanvullende apps voor de Atlassian-producten zonder listingkosten te presenteren en deze te distribueren via alle kanalen die ook beschikbaar zijn voor de kernproducten van Atlassian”, aldus Kugler. Deze “Marketplace Partners” hebben de mogelijkheid om zelfontwikkelde producten die de Atlassian-oplossingen aanvullen als “apps” via een Marketplace te verkopen. Deze zijn gebaseerd op de kernproducten Jira, Confluence en Jira Service Management. De facturering wordt volledig door de partner gedaan en het bedrijf biedt ondersteuning in de vorm van verkoopanalyse-instrumenten.