Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) hebben met behulp van een algoritme berekend wie dit jaar het meest waarschijnlijk Europees kampioen voetbal wordt. Het algoritme berekent normaal gesproken de afstamming van levende wezens.
Op dit moment kijken velen koortsachtig naar het Europees kampioenschap voetbal – terwijl een algoritme allang heeft berekend wie er waarschijnlijk gaat winnen. Volgens deze gegevens zullen Frankrijk en Engeland waarschijnlijk tegenover elkaar staan in de finale, waarbij Engeland een iets grotere kans heeft om Europees kampioen te worden. Nu Frankrijk echter in de ronde van 16 is uitgeschakeld, zal de waarschijnlijke winnaar in de finale tegenover een ander elftal staan. Het algoritme is afkomstig van Alexandros Stamatakis, professor in high performance computing aan het Karlsruhe Institute of Technology (KIT).
Gelijkaardig aan reconstructie van evolutionaire verwantschappen
De informaticus legt uit hoe het werkt: “De berekening van toernooiwinnaars is gelijkaardig aan de algoritmes voor de reconstructie van evolutionaire verwantschappen tussen verschillende soorten in de fylogenetica.” Daarom kan de toernooigeschiedenis worden berekend volgens methoden die vergelijkbaar zijn met stambomen. Fylogenetica houdt zich bezig met de studie van de afstamming bij levende wezens.
Samen met zijn PhD-student Ben Bettisworth heeft Alexandros Stamatakis het nieuwe softwareprogramma “Phylourny” ontwikkeld om het verloop van de knock-outfase van toernooien te voorspellen en de werking ervan gedemonstreerd aan de hand van het Europees kampioenschap voetbal 2021.
Het verloop van het toernooi hoeft niet langer te worden gesimuleerd
Om dit te doen, pasten de onderzoekers een algoritme uit de bio-informatica aan. Bettisworth legt uit: “Onze aanpak wordt gekenmerkt door het feit dat wij niet langer tal van mogelijke toernooiparcoursen langdurig en met bepaalde afwijkingen van de exacte waarden hoeven te simuleren, maar dat wij het toernooiparcours efficiënt en exact kunnen berekenen – altijd met gegeven winstkansen.”
Naast betere en snellere voorspellingen zou het werk van de bioinformatici ook de ontwikkeling van nieuwe methoden voor het berekenen van de waarschijnlijkheid van een overwinning in de toekomst mogelijk kunnen maken. De onderzoekers stellen hun software beschikbaar als open-source code.
Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op ons partnerportaal Elektrotechnik Automatisierungveröffentlicht.