Wat is een QR-code?

Een afkorting van Quick Response Code, een QR-code is een soort tweedimensionale (2D) streepjescode die kan worden gelezen met een QR-streepjescodelezer of een smartphone met camera en QR-lezersoftware. Een QR-code kan zowel informatie in verticale als horizontale richting overbrengen, daarom wordt het een 2D-barcode genoemd. De QR-code is een geregistreerd handelsmerk van Denso Wave Inc. in Japan en andere landen.

QR-codes zijn populair bij gebruikers van mobiele telefoons omdat de streepjescode kan worden gebruikt om adressen en URL’s op te slaan. Met een smartphone met camera kunnen gebruikers de QR-code scannen die is gecodeerd om bijvoorbeeld tekst weer te geven, contactgegevens op te geven of zelfs een webpagina in de browser op de smartphone te openen. De QR-code-specificatie geeft een overzicht van de gegevenstypen of services voor deze informatie. Door de standaarden te gebruiken, zorgt het ervoor dat QR-codesoftware de barcode correct kan lezen. Enkele voorbeelden zijn:

  • URL: (HTTP) codeer de tekst van de URL in de streepjescode
  • E-mailadres: (MAILTO) codeer een e-mailadres met behulp van de mailto-URI
  • Telefoonnummers: (TEL) coderen een telefoonnummer met cijfers die worden begrepen als een telefoonnummer
  • SMS: (SMS) codeer een SMS-shortcode of -nummer door een SMS-URI te maken.

QR-codes kunnen overal worden afgedrukt en weergegeven waar een gebruiker van een mobiele telefoon de code kan scannen, zoals in een tijdschrift of bij een kassa. Ze kunnen ook online worden weergegeven.

Er zijn een aantal online services die dat wel zullen doen genereer een QR-code gebaseerd op de informatie die u opgeeft bij het in kaart brengen van de QR-code.