UTM-parameters

UTM-parameters (Urchin-trackingmodule) zijn code die via Google Analytics aan een URL wordt toegevoegd. Ze volgen campagnegegevens voor bedrijven op basis van klantinteractie. Door een Google Analytics-account te downloaden, kunnen bedrijven verschillende parameters instellen. Het Google-platform heeft een functie voor het maken van URL’s voor het aanpassen van parameters.

Typen UTM-parameters

Er zijn vijf soorten UTM-parameters die aan een URL kunnen worden toegevoegd:

  • utm_campaign: de naam van de algehele campagne. Als BOGO Tie Dye Tees bijvoorbeeld de reclamecampagne van uw bedrijf is, moet dat uw UTM zijn.
  • utm_source: gegevens van de gekozen bron die u aan die parameter koppelt; bijvoorbeeld een link waarop klanten op een webpagina klikken
  • utm_term: identificeert de zoekwoorden waarmee inkomsten worden gegenereerd in uw campagne
  • utm_medium: het specifieke medium dat u heeft gekozen om voor de campagne te volgen; bijvoorbeeld betalen per klik
  • utm_content: naar welke specifieke link de klant heeft genavigeerd, zodat u klantinteracties beter begrijpt; bijvoorbeeld onderscheid maken tussen twee links naar verschillende tie-dye T-shirts

Een voorbehoud bij UTM-parameters: als een URL op verschillende platforms wordt gedeeld, heeft deze nog steeds de parameters en kan het uw bedrijf misleidende informatie geven over klantverkeer.

UTM-parameters helpen bedrijven te laten zien waar het verkeer naartoe gaat, zodat ze inkomsten, kanalen en middelen kunnen optimaliseren. Met deze parameters kunnen bedrijven zien waar en hoe klanten omgaan. Ze zijn ook flexibel en kunnen worden toegepast op meerdere media op internet.