M.2-vormfactor

De M.2-vormfactor is een type solid-state-schijfkaart die in het moederbord van een computer wordt geplaatst. Het dient als secundaire, niet-vluchtige gegevensopslag in het geheugen. Een M.2-schijf kan via een aangewezen poort op een moederbord worden aangesloten, in plaats van een kabel te gebruiken, wat veel traditionele SSD’s nodig hebben.

M.2-schijven gebruiken een seriële AT-bijlage (SATA) of een PCI Express-bus (PCIe) voor gegevensverwerking en opslag; dit zijn twee verschillende methoden om de drive op de computer aan te sluiten. Computerspecificaties bepalen welke er wordt gebruikt, maar sommige computers staan ​​beide toe, en andere slechts één. Het is belangrijk om te weten welke de computer ondersteunt voordat u een M.2-schijf koopt, aangezien sommige alleen zijn ontworpen voor SATA of PCIe. Het gebruik van een PCIe-verbinding is doorgaans sneller, maar niet buitengewoon.

PCIe-versies 3.0 of hoger kunnen ook NVMe-technologie (Non-Volatile Memory Express) ondersteunen. Dit verhoogt de verwerkingssnelheden aanzienlijk voor grote gegevensopslagvereisten. Hoewel SSD’s een vorm van niet-vluchtige gegevensopslag zijn, gebruikt NVMe een PCIe-bus om een ​​systeembesturing te omzeilen en gegevens te verwerken alsof deze zich in het hoofdgeheugen bevinden. Dit is vooral handig voor grote applicaties of andere gegevensbestanden die anders veel tijd in beslag zouden nemen. Niet alle oudere moederborden ondersteunen echter NVMe-technologie en kunnen hier niet altijd voor worden aangepast. En niet alle PCIe-poorten ondersteunen NVMe, maar het gebruik van een PCIe-verbinding voor een M.2-schijf is nog steeds sneller dan het gebruik van SATA.

Sommige SSD-gebruikers hebben problemen met oververhitting opgemerkt, vooral met PCIe-bussen, omdat ze sneller zijn. Waar de bus zich bevindt (en hoeveel ruimte hij heeft in de computer) kan de koeling en prestaties beïnvloeden. Veel SSD’s zijn ontworpen om het werk van de schijf automatisch te vertragen als deze oververhit raakt; ze zijn gemaakt met bepaalde ideale temperatuurspecificaties. De prestaties van de drive zullen afnemen als de drive de maximale warmteadviezen overschrijdt.