NVMe SSD’s voor servers in het MKB

Western Digital breidt de WD Gold-serie uit met NVMe SSD’s met U.2-interface. Zij zijn in de eerste plaats bedoeld om hogere prestaties te leveren in servers bij kleine en middelgrote ondernemingen voor toepassingen die een lage latentie of een hoge verwerkingscapaciteit vereisen. De 2,5-inch SSD’s zijn beschikbaar vanaf het tweede kwartaal van 2020.

De WD Gold-serie, die vooral bedoeld is voor servers of opslagsystemen in het midden- en kleinbedrijf, wordt steeds groter. Naast de onlangs opnieuw gelanceerde WD Gold HDD’s zijn er nu ook SSD’s met NVMe-interface. Ze zijn met name bedoeld als primaire opslag in servers en leveren tot vijf keer de sequentiële prestaties van SATA SSD’s.

De 2,5 inch SSD’s met een hoogte van zeven millimeter zijn in vier capaciteiten tussen 960 GB en 7,68 TB op de markt. Met een uithoudingsvermogen van 0,8 DWPD varieert de schrijfduur van 1,4 tot 11,21 petabytes. De SSD’s zijn gebaseerd op de eigen 3D TLC NAND-chips van het bedrijf met 96 lagen. De controller, die niet nader is gespecificeerd, is eveneens afkomstig van Western Digital. De SSD’s worden via vier PCIe 3.1-lanes aangesloten op het moederbord van de server.

De Gold NVMe SSD's van Western Digital maken gebruik van eigen 3D TLC NAND-geheugen en een zelf ontworpen controller. Bovendien beschikken de SSD's volgens de datasheet over bescherming tegen gegevensverlies bij stroomuitval.

Snel sequentieel lezen

De fabrikant zegt dat de sequentiële leessnelheden op een hoog niveau liggen van maximaal 3.100 MiB/s voor de vier modelvarianten van de Gold NVMe-serie, terwijl de schrijfprestaties variëren tussen 1.100 MiB/s voor het model van 960 GB en 2.000 MiB/s voor de variant van 1,92 TB. De SSD’s met 3,84 en 7,68 TB zitten daar tussenin met elk 1.800 MiB/s. Voor willekeurige leestoegang geeft de fabrikant waarden tussen 413.000 en 469.000 IOPS op, voor schrijftoegang tussen 44.000 en 65.000 IOPS. Western Digital heeft nog geen prijzen bekendgemaakt voor de Duitse markt. De SSD’s moeten in het begin van het tweede kwartaal van 2020 beschikbaar zijn. Met de NVMe SSD’s voor het MKB springt Western Digital op de bandwagon die volgens analisten van IDC steeds meer momentum krijgt: Tegen 2023 zal het marktaandeel van NVMe-massaopslag naar verwachting stijgen tot 79 procent.